New York’tan Maltepe’ye

Maltepe Belediyesi dahi piyaniste kucak açtı 
 
Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkezi (TSKM), Türkiye'yi  dünya çapında temsil eden ve geleceğin ünlü piyanistleri arasında gösterilen Mertol Demirelli'yi  ağırlıyor. Beş yaşından beri piyano çalan ve İdil Biret, Fazıl Say gibi isimlerle aynı sahneyi paylaşan 18 yaşındaki dahi piyanist, Belçika’nın Waterloo kasabasında her milletten gelen genç yeteneklerin bir arada bulunduğu müzik enstitüsündeki tek Türk.
 
Dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan ve dünyanın en iyi müzisyenlerini ağırlayan New York'taki Carnegie Hall’un da aralarında olduğu sayısız etkinlikte piyanosuyla çalan dahi piyanist Mertol Demirelli’nin piyanosundan çıkan tınılar, bugünlerde Maltepe Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde yankılanıyor.
 
YOLLARI ALİ KILIÇ’LA KESİŞTİ
 
Belçika’nın Waterloo kasabasındaki uluslararası bir müzik okuluna devam eden Demirelli,  okulunun tatile girmesiyle Maltepe’de oturan babasının yanına gelince, yolları Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’la kesişti. Demirelli’nin çalışma alanı sıkıntısı yaşadığı bilgisinin kendisine iletilmesi üzerine Kılıç, genç müzisyene gereken desteği verdi ve kendisine bir piyano tahsis edilerek çalışmalarına ara vermeden devam etmesini sağladı. Maltepe’yi Anadolu yakasının parlayan yıldızı yapmak istediklerini vurgulayan Kılıç, sanat çalışmaları ile parlayan ve önümüzdeki yıllarda adını daha da sık duyacağımız bir yıldızı Maltepe’de ağırlamaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.
 
ENSTİTÜDEKİ TEK TÜRK
 
Kılıç’ın bu desteği üzerine teşekkürlerini ileten Demirelli, Maltepe Belediyesi’nin Ramazan ayında halen devam eden kültür-sanat etkinliklerini takip etme olanağı bulduğunu ve bu etkinliklerden büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, “Türkiye’nin klasik müzik alanında son yıllarda ilerlemesi gerekirken gerilemesine karşın tekrar ilerleyerek geniş halk kitleleri ile buluşmasını temenni ediyorum. Belçika’nın Waterloo kasabasında her milletten gelen genç yeteneklerin bir arada bulunduğu enstitüdeki tek Türküm ve burada edindiğim birikim benim için çok değerli” dedi.

 
4 YAŞINDA MÜZİĞE BAŞLADI
 
Mertol Demirelli 4 yaşında müzik, 5 yaşında piyano çalışmalarına başladı ve 6 yaşında ilk ödülünü aldı. Demirelli 7 yaşında Sicilya (İtalya)’da düzenlenen 2003 IBLA Grand Prize’da çeşitli ödüllere layık görüldü. Demirelli bu kapsamda, New York’ta bulunan dünyanın en ünlü konser salonlarından biri olan ve dünyanın en müzisyenlerini ağırlayan Carnegie Hall’da çaldı. 14 yaşında Quenn Elisabeth Music Chapel’e burslu olarak kabul edilen,  15 yaşında Münih’te Festival der Nationen kapsamında “Yılın genç sanatçısı” ödülünü alan Demirelli,  Cenevre Birleşmiş Milletler binasında resital de verdi. (06.08.2014)