Maltepe Fuarı'nın adı belli oldu "M’Expo Center"

"Maltepe'ye fuar hayalimdi, ama artık Anadolu yakasının, İstanbul'un hatta tüm Türkiye'nin gerçekleşmesini istediği bir projeye döndü" diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, bu projeye sahip çıkın, hep birlikte Türk halkı kazansın” dedi. Maltepe Belediye Başkanı Kılıç'a fahri danışmanlık yapan eski Münih Belediye Başkanı Christian Ude'ye göre ise Maltepe, ulaşım, konum, alan ve vizyon bakımından fuara en uygun yer. 
 
Maltepe Uluslararası Fuar Kongre ve Yaşam Merkezine tam destek veren Münih Fuarı Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir, "M'EXPO, hem Türkiye'nin fuar açığını kapatacak hem de Doğu ile Güney Asya'nın en önemli fuar merkezi olacak" dedi. Fuar Proje Danışmanı Ali Bulut da, "İstanbul'un fuarcılıktan 5 milyar dolar kazanması hayal değil" diye konuştu.
 
Maltepe Belediyesi’nin öncülüğünde, Maltepe’de kurulacak ve M’Expo Center adını alacak “Uluslararası Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi” projesi için Cevahir Hotel İstanbul Asia’da bir bilgilendirme ve tanıtım toplantısı düzenlendi. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, toplantıya katılan iş adamlarını projeye yatırım yapmaya çağırdı. Ayrıca, fuar için bir yarışma da düzenlenerek, ortaya çıkan proje halkın onayına sunularak kabul edilecek.
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın ev sahipliğini yaptığı toplantıya, Almanya’dan Maltepe’deki fuar merkezini incelemeye gelen heyet başkanı Münih Fuarı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir, Münih eski Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude, Fuar Proje Danışmanı Ali Bulut, Maltepe Belediyesi Başkan Yardımcıları, Maltepe Belediyesi Meclis üyeleri, muhtarlar, işadamları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda davetli katıldı.
 
MÜNİH FUARI’NDAN PROJEYE TAM DESTEK
 
Tanıtım videosu ve barkovizyon gösterilerinin de eşlik ettiği sunumlarda, “Maltepe’de fuar projesine neden ihtiyaç var?” ve “Uluslararası Fuar Merkezi’nin Maltepe’ye ve İstanbul’a kazanımları” konu başlıkları ele alındı. Proje Danışmanı Ali Bulut ve Christian Ude’nin sunumlarının ardından Münih Fuarı Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdür Eugen Egetenmeir de, Münih Fuarı’nın projeye olan desteğini açıkladı.
 
“BİR HAYALİM VAR DEMİŞTİM…”
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Maltepe Belediye Başkan Ali Kılıç, “Martin Luther bir hayalim var demişti, o yaşarken hayalini gerçekleştiremedi ama hayali sonra gerçekleşti. Maltepe’ye geldiğimde benim de bir hayalim vardı:  Maltepe, yıldız, çağdaş bir kent olmalı, insanların huzur, barış ve istikrar içinde yaşayacağı ilçe yaratmak istemiştim. Bu düşüncelerimi de somuta dökerek fuar merkeziyle süslemiştim. O zaman hayali yalnız başıma kurmuştum. Bugün bunun Maltepe’nin hayali olduğunu görüyorum, tüm Maltepelilerin hayali olduğunu görüyorum. Bundan büyük bir mutluluk duyuyorum. Peki, neden bir fuar projesi? Öncelikle istihdam yaratan büyük bir proje. Ülke ekonomisine büyük katkı sağlayan bir proje. Şimdiden bu projenin sanayicilerimizi, müteahhitlerimizi heyecanlandıklarını gördüm, birçok kesimden destek gördü. Bu projeyi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da anlattım, projeden heyecan duyduğunu ve tüm gücüyle desteklediğini söyledi” dedi
 
“GELECEĞİNİZ İÇİN BU PROJEYE SAHİP ÇIKIN”
 
Kılıç, “Dayatan değil danışan belediyecilik” anlayışıyla görevini sürdürdüklerini, fuar projesini de geniş çaplı düşünerek, akademisyenler, yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları, muhtarlar ve diğer örgütlerle sorgulayıp planlayarak gerçekleştireceklerini ifade etti. İşlerinin  yoğunluğuna karşın büyük bir katılım sağlayan işadamlarına teşekkür eden Kılıç, işadamlarına, “Biz ilçemizin önümüzdeki 100 yılını planlıyoruz. Bu projeye çok inanıyor, doğru yolda olduğumuzu görüyorum. Bu projeyi desteklemezseniz, iki elimiz yakanızda olacak” diye seslendi. Kılıç, şöyle konuştu: “Önceki dönem Münih Belediye Başkanı Christian Ude, tek kuruş almadan, buraya kadar gelip tamamen fahri olarak benle Maltepe’yi sokak sokak geziyorsa, sizin oturmaya hakkınız yok arkadaşlar. Değerli iş adamlarımıza sesleniyorum; benim için değil, Maltepe’de uyuşturucuyla mücadele ederken yaşamını yitiren, bu illetin pençesine düşen, işsizlik sorunuyla yüz yüze kalan, yoksulluğun ve yoksunluğun kol gezdiği mahallelerimizdeki gençlerimiz için bu projeye sahip çıkın. İstiyorum ki hep birlikte Maltepe, hep birlikte Türk halkı kazansın.”
 
“İSMİNİZİ YAZDIRIN, BİZE DESTEK VERİN”
 
Fuara destek vermek ve önerilerde bulunmak isteyenlerin belediyeye başvurarak isimlerini yazdırmasını isteyen Kılıç, “Bu proje için destek veren herkese kapım açık olduğu gibi destek için de herkesin kapısına giderim. Sayın Anakent Belediye Başkanımız Kadir Topbaş, bu projeyi oldukça önemli buldu, inşallah birlikte yola çıkarız.”
 
BULUT: “5 MİLYAR DOLAR KAZANÇ HAYAL DEĞİL”
 
Kılıç’tan sonra söz alan Fuar Proje Danışmanı Ali Bulut, projeden oldukça heyecanlanarak görevi kabul ettiğini, İstanbul’un konumu, tarihi ve doğal güzellikleri itibariyle böylesi mega bir projeyi hak ettiğini ifade ederek, İstanbul’un fuarcılıktan 5 milyar dolar kazanmasının asla hayal olmadığını söyledi. Konuşmasında, M’Expo Center adı verilen fuarın özellikleri ve yönetim anlayışından da söz eden Bulut, Maltepe’nin neden seçildiğini, ulaşım ve altyapıdaki artılarını ve bu fuar kapsamında istihdam sağlamak üzere kurulacak M’Expo Center Fuarcılık Akademisi’nin özellikleri hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
 
UDE: “MALTEPE EN DOĞRU SEÇİM”
 
Önceki dönem Münih Belediye Başkanı ve Maltepe Belediyesi Fahri Danışmanı Christian Ude ise İstanbul’da yapılacak fuarın yerinin doğru seçildiğini ifade ederek, “Türkiye çok büyük bir ekonomik güce sahip ancak fuar konusunda gereken gelişmeyi gösterebilmiş değildir” dedi.  Ude, Maltepe’de fuarın gerekliliğini şu sözlerle anlattı: “Asya’daki ülkeler Avrupa Birliği’ne girmekte daha da zorlanacak, çünkü gelecekte vize şartları ağırlaşacak. O yüzden böylesi bir fuar gerçekten çok yerinde olur ve büyük bir başarı gösterir. Üstelik kurulacak bu fuar aynen Münih ve Hannover’de olduğu gibi yeşili koruyacak. Maltepe ulaşım, konum, alan ve vizyon bakımından bu projeye en uygun yer, en doğru seçim.”
 
MÜNİH FUARI’NDAN PROJEYE TAM DESTEK
 
Münih Fuarı’nın yatırım harcamalarından sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Eugen Egetenmeir de, Münih Fuarı’nın projeye olan desteğini açıkladı. Münih ve Şangay fuarları hakkında katılımcılara bilgi veren Egetenmeir, şunları söyledi: “Öncelikle şunu belirtmek istiyorum ki, fuarı kademeli olarak yapmak ve faaliyete sokmak Maltepe’ye çok şey kazandırır. İstanbul bir fuar için ön koşullara sahip. Bu bakımdan Doğu ve Güney Asya’nın en önemli fuar merkezlerinden biri olabilir. ‘Messe München’ olarak Türkiye’de 2 sene önce ortak girişim kurduk. ‘Deprem Güvenliği ve Sismik Güvenlik’ konulu bir fuar düzenleyeceğimizde İstanbul’da yer bulamadık, fuarımızı Ankara’da yapmak zorundayız. Bu da gösteriyor ki Türkiye fuar açısından ciddi eksiklikleri bulunan bir ülke. Maltepe’ye yapılacak bu fuar oldukça yoğun talep görecektir.” Fuarların mimari özellikleri, yapım şartlarında dikkat edilmesi gereken kurallar ve yenilikçi mimariler konusunda da bilgiler veren Egetenmeir, bu projeyle hem Maltepe’nin hem de Türkiye’nin kazanacağını söyleyerek tamamladı. Konuşmalarının ardından iş dünyasının temsilcileri de projeye tam destek verdiklerini açıkladılar. Konukların sorularını da yanıtlayan Kılıç, fuar projesinin kısa sürede yaşama geçirilmesi konusunda herkesle işbirliğine hazır olduklarını da yineledi.
 
M’EXPO CENTER PROJESİ
 
1 milyon metrekare inşaat alanına sahip olacak Uluslararası Maltepe Fuar, Kongre ve Yaşam Merkezi M’Expo Center’ın yapımına 2015 yılı içerisinde başlanılması planlanıyor. Üç aşamada tamamlanacak ve 2017 yılında ilk etabı bitirilecek projeye 100 bin metrekarelik kapalı bir alan kazandırılması bekleniyor, daha sonra kapasite sırasıyla 150 bin ve 200 bin metrekareye yükseltilecek. Yılda yaklaşık 200'den fazla fuara ev sahipliği yapması planlanan ve Asya ile Avrupa arasındaki en önemli fuar merkezlerinden biri olacak fuara, 20 binden fazla müşteri gelmesi bekleniyor. Fuar tamamlandığında 20-25 bin kişiye iş imkânı da sağlanacak. Projenin en dikkat çeken özelliğiyse, çevreci şekilde inşa edilecek olması. Ayrıca merkezde, fuar ve ticari alanların dışında, sosyal, kültürel ve sportif etkinlik alanları, gezi parkurları, kültür-sanat etkinliklerinin yapılacağı alanlar, otel, fuara istihdam sağlamak üzere kurulacak M’Expo Center Fuarcılık Akademisi ve otopark da yer alacak. Fuar tamamlanırsa Türkiye’nin ve bölgenin ilk ve tek yeşil fuar ve kongre alanı olacak. Fuarın yapımında güneş enerjisi ile aydınlatma ve çevreyle uyumlu inşaat malzemeleri kullanılacak. (05.11.2014)

 
Başkan Ali Kılıç Maltepe Uluslararası Fuar Projesi'ni anlatıyor: M'EXPO