Maltepe'de Büyük Dönüşüm ''Cumhuriyet Gazetesi''

CUMHURİYET GAZETESİ 2014 YILINI MASAYA YATIRDI:
MALTEPE'DE BÜYÜK DÖNÜŞÜM

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, göreve başladığı 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bugüne kadar, yaptığı çalışmalarla Maltepe'nin çehresini değiştirdi. Kılıç, her mahalleye kreş projesinden Kentsel Dönüşüm'e, Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi projesinden Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi'ne, Maltepe'de her alanda değişim için düğmeye bastı.

MALTEPE'NİN KAPILARI DÜNYAYA AÇILDI

Maltepe Belediyesi'nin, Avrupa Birliği ile işbirliğinin geliştirilmesi, Maltepe'nin Avrupa standartlarında bir kent haline dönüştürülmesi amacıyla oluşturduğu "Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi", Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da katıldığı görkemli bir törenle hizmete açıldı.

Maltepe Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi'nde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MaltepeBelediye Başkanı Ali Kılıç, Maltepe Belediyesi fahri danışmanı ve eski Münih Anakent Belediye Başkanı Christian Ude, milletvekilleri, gazeteciler ve çok sayıda Maltepeli vatandaşın katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi; AB'ye katılım sürecinde, AB'nin aday ülkelere sağladığı mali kaynaklar ve ortak çözümlerden Maltepe'nin en etkin biçimde faydalanabilmesini hedefleyen Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi; belediyeler ile AB düzeyinde işbirliği ve iletişim platformlarının oluşturulması, yerel yönetimler alanında AB müktesebatının takibi, Maltepe Belediyesi ve AB'li muhataplar arasında ortaklıkların ve işbirliği alanlarının kuvvetlendirilmesi, yenilerinin oluşturulması; bunu takiben tecrübe ve en iyi uygulama alışverişlerinin gerçekleştirilmesi noktasında geliştirilecek projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar yapacak.

ALİ BAŞKAN MALTEPELİLERİ DİNLİYOR

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Mahalle Buluşmalarımla vatandaşların sorunlarını dinliyor. Eylül ayında 10 günde 18 mahallede toplantı yapan Kılıç, 1019 talep ve şikayeti kayıt altına aldırdı. Vatandaşlar, "Mahalle Buluşmalarında, kentsel dönüşüm, semt pazarları, otopark sorunu, uyuşturucu ve ulaşım sorunu, işsizlik, temizlik ve hayvan barınağı başta olmak üzere, onlarca konuyla ilgili şikayet, istek ve taleplerini ilettiler.
Belediye başkan yardımcıları ve birim müdürlerinin katıldığı buluşmalarda, bazı şikayetler anında çözüme kavuşturuldu. Mahallelerde bulunan camileri de ziyaret eden Kılıç, cemaatin sorunlarını da çorba eşliğinde yerinde dinleyip, vatandaşlarla karşılıklı fikir alışverişinde bulundu. "Mahalle Buluşmalarımla ilgili genel bir değerlendirme yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, şunları söyledi: "Ben sizin evladınız, sizin Ali'niz olacağım demiştim. Şimdi bu toplantılarla, bunu gerçekleştirmenin onurunu yaşadım. Öncelikle demokrasinin olmazsa olmazı, halkın bu tür platformlarda bir araya gelmesi. Siz bana 5 yıl boyunca güvenerek bu görevi verdiniz, bu güveniniz karşısında sizlerin hizmetkarı oldum, olacağım. Cemal cemale sohbet etmek, sorunlarınızı yerinde dinlemek ve 3 aylık zaman zarfı içerisinde sorunlarınıza çözüm bulmak amacıyla bir araya geldiğimizi söylemiştik, inşallah 3 ay sonra da sorunlarınızı çözmüş olarak karşınıza çıkacağız."

MALTEPE'DE YERİNDEN DÖNÜŞÜM MODELİ

Maltepe genelinde Başıbüyük, Gülsuyu, Gülensu ve Esenkent mahalleleri olmak üzere 4 bölgede kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirmeye hazırlanan MaltepeBelediyesi, uygulayacağı yerinden dönüşüm modeli sayesinde Maltepe halkının yaşadıkları bölgeleri terk etmesine engel olacak.

Kentsel dönüşüm sürecine halkın bizzat katılımını sağlamayı hedefleyen Maltepe Belediyesi, mahallelerde platformlar ve belediye bünyesinde kentsel dönüşüm birimi kuracak.
Kentsel Dönüşüm Birimi; mahalle platformları, sivil toplum kuruluşları, şehir plancıları, odalar, uzmanlar ile Maltepe ve Büyükşehir Belediyesi temsilcilerinden oluşacak.

Kentsel dönüşüm projelerinin uygulanacağı bölgelerde gelirle doğru orantılı bir kentsel dönüşüm yaşanması öngörülürken dengeli sosyal yaşam korunacak. Bununla birlikte yerinden dönüşüm modeli uygulanarak kimsenin yaşadığı bölgeyi terk etmemesi sağlanacak.
30-40 katlı gökdelenler yerine, sosyal aktivitelerin de rahatlıkla hayata geçirilebileceği, geniş, yeşil alanların ve otopark kullanım alanlarının olduğu binaların inşaa edilmesi planlanan Maltepe'de, güneş enerjisinden ve yağmur suyundan yararlanılan, çöplerin yerin altına saklandığı 3 aşamalı bir kentsel dönüşüm projesi hayata geçirilecek.
Öte yandan deprem yönetmeliği kapsamında eski binaların dönüştürülmesi de sağlanacak.

Buna bağlı olarak depreme dayanıklı ve güvenli binaların yapımıyla ilgili çalışmalar sürdürülecek.

DEV OSKARLI FUAR PROJESİ: M'EXPO CENTER

Maltepe'de yapılması planlanan Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi gerek ulusal gerekse uluslararası alanda büyük destek gördü.
İstanbul'da ve Türkiye'de büyük heyecan yaratan M'Expo Center için çok sayıda Türk işadamı ile birlikte TOBB Genel Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu da tam destek verirken, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve proje ekibi, "Belediye Oscarı" ödülü kazandı.
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın, belediyenin fahri danışmanı Münih eski belediye başkanı Christian Ude ve Münih Uluslararası Fuarı Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Dietrich ile bir araya gelerek, ilk adımını Münih'te attığı, "M'Expo Center" Anadolu Yakası'nın ilk fuar ve kongre merkezi olacak.

Yapımına 2015 yılı içerisinde başlanılması planlanan M'Expo Center yaklaşık 20 bin kişiye iş imkanı sağlayacak.
Yılda yaklaşık 200'den fazla fuara ev sahipliği yapması planlanan ve 20 binden fazla müşteri gelmesi beklenen M'Expo Center'ın üç aşamada tamamlanması hedefleniyor. M'Expo Center'da fuar ve ticari alanların dışında, sosyal, kültürel ve sportif etkinlik alanları, gezi parkurları, kültür-sanat etkinliklerinin yapılacağı alanlar, otel, fuara istihdam sağlamak üzere kurulması planlanırken, Fuarcılık Akademisi ve otopark da yer alacak. Öte yandan Türkiye'nin ve bölgenin ilk ve tek yeşil fuar ve kongre alanı olacak olan M'Expo Center'ın yapımında güneş enerjisi ile aydınlatma ve çevreyle uyumlu inşaat malzemeleri kullanılacak.

MALTEPE KREŞLERLE DONATILIYOR, ANNELERİN GÖZÜ ARKADA KALMIYOR

Çalışan annelerin en büyük sıkıntısı olan kreş sorununu çözmek için Maltepe'de 18 mahallede toplamda 36 kreşi hizmete sokmayı planlayan Maltepe Belediyesi 8 ay gibi kısa bir sürede ilk kreşi 8 Ağustos 2014'ta Altayçeşme Mahallesi'nde, ikinci kreşi 29 Eylül 2014'te Zümrütevler Mahallesi'nde, üçüncü kreşi ise 31 Aralık 2014'te Bağlarbaşı Mahallesi'nde açtı.

Altayçeşme Mahallesi'nde "Maltepe Belediyesi Zübeyde Hanım Gündüz Çocuk Bakımevi" adıyla hizmet veren kreşte, 3 sınıf, 1 yemekhane, 1 mutfak, 1 ofis, 5 kabinli çocuk tuvaleti ve 2 yetişkin tuvaleti bulunuyor. Dış cephe duvarları uzman pedagoglar eşliğinde denizaltı dünyasını tasvir eden resimlerle donatılan kreşte, 3 sınıf öğretmeni görev yapacak. Ayrıca kreşte, 3 yardımcı öğretmen, 4 hizmetli, 1 psikolog ve 1 hemşire de hazır bulundurulacak.
Kreşin bahçesinde, basket potası, kale direği, 60 metrekare kauçuk kaplı oyun alanı, kum havuzu, ahşap park oyun alanı ve 3 müzik aleti de yer alıyor.
İki katlı olarak, 568 metrekarelik arsa ve 287 metrekare okul kullanım alanı üzerine inşa edilen "Maltepe Belediyesi Zümrütevler Zübeyde Hanım Gündüz Çocuk Bakımevi'nde ise 24 ay ve 60 ay arası (2-5 yaş arası) çocuklar eğitim görüyor. Çocuklara 10'ar kişilik gruplar dâhilinde eğitim verilen kreşte, 2 yaşındaki çocuklara boyama dersleri ve oyun aktiviteleri, 3 ila 4 yaşındaki çocuklara müzik, beden eğitimi, resim, okumayazmaya başlangıç ve temel matematik dersleri verilirken, 4 sınıf öğretmeni, 3 yardımcı öğretmen, 4 hizmetli, 1 psikolog ve 1 hemşire de görev yapıyor.

"Maltepe Belediyesi Bağlarbaşı Zübeyde Hanım Gündüz Çocuk Bakımevi" ise 500 metrekare arsa ve 238 metrekare kapalı kullanım alanına sahip. Orman hayvanları konseptinin yansıtılmaya çalışıldığı kreşte; 4 sınıf, 1 yemekhane, 1 mutfak, 1 ofis, yetişkin ve çocuk tuvaletleri yer alıyor. Kreşteki açık alan oyun parkında ise; basket potası, kale direği, kauçuk kaplı oyun alanı, kum havuzu, masal evi, müzik aletlerinin bulunduğu oyun alanı bulunuyor. Ayrıca Bağlarbaşı Gündüz Çocuk Bakımevi'nde, resmi kreşlerde ilk sayılabilecek, özel bir ağaçtan yapılan ve "klisofon" adlı verilen müzik aleti de bulunuyor.