Çinliler Mutlu Bayramı Maltepe’de kutladı "Dergi İstanbul"

Koç Yılı'na giren Çinliler, yeni yıl coşkusunu İstanbul Maltepe'de dansçılar ve sanatçıları nefes kesen gösterileri eşliğinde kutladı. Maltepe Belediye Başkanı, "Kendimizi barışa adadık. İpek Yolu üzerinde dostluk, kardeşlik ve barış köprüleri kurulacak" dedi.
 
Çin'in en önemli bayramı olarak nitelendirilen, ay takvimine göre düzenlenen ve 2015'te Koç ayına denk gelen "Çin Mutlu Bahar Bayramı "Maltepe'de coşkuyla kutlandı. Yeni yıl coşkusu  "Çin Mutlu Bahar  Bayramı-Pekin'in Gecesi" adıyla düzenlenen bir  etkinlikle Maltepe  Prof. Dr. Türkan  Saylan  Kültür  Merkezi'nde kutlandı. Kutlamada, akrobasi, bale ve  dans  gösterileri, dövüş  sanatları, Çin geleneksel el sanatları yer aldı. Çin Ulusal Akrobasi Grubu, Beijing Müzik ve Dans Topluluğu, Başkent Spor Üniversitesi ve Türkiye Wushu Federasyonu'ndan dansçı ve sporcuların yaptıkları gösteriler  nefesleri  kesti. Özellikle "Kadın Jiu Jitsu Genç Rakun"ve "Ay ve Gölgesi" adı bale gösterisiyle Doğu Türkistanlı Dünya Wushu Şampiyonu gençlerin yaptığı gösteri büyük alkış aldı.
 
KUTLAMAYA GENİŞ KATILIM
Çin Halk Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı, Pekin Belediyesi, Maltepe Belediyesi, Bakırköy Belediyesi ve Pekin Halk Belediyesi Kültür Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Çin Mutlu Bahar Bayramı"na Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın yanı sıra, Çin Kültür Bakan Yardımcısı Xiang Zhaolun ve Kültür Bakanlığı yetkilileri, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Salih Özer, Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Yu Hongyang ve büyükelçilik yetkilileri, İstanbul Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Çin Halk Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Gu Jingqi ve Başkonsolosluk yetkilileri, Pekin Belediyesi Kültür Müdürlüğü Genel Müdürü Chen Dong ve Pekin Belediyesi yetkilileri, Maltepe Belediyesi Meclis üyeleriyle Çinli ve Türk gazeteciler katıldı.
 
ÇİN KÜLTÜR HAFTASI DÜZENLENECEK
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç,"Çin demek uygarlık demek, Çin demek kültür demek ve biz bu kültürü Mal­ tepelilerle tanıştırmak istiyoruz. O yüzden yakın bir ge­ lecekte Maltepe'de Çin Kültür Haftası,Çin'de aynı şekilde de bir hafta gerçekleştirerek, Anadolu'yu ve Anadolu hümanizmini Çinlilerle buluşturmak istiyoruz. İmpara­ torlukların, kültürlerin ve aşkların başkenti İstanbul'dan bir kez daha sesleniyoruz ki en kısa zamanda İpek Yolu üzerinde dostluk, kardeşlik ve barış köprüleri kurulacak" dedi.
 
İŞBİRLİGİ GELİŞTİRECEĞİZ
Çin Kültür Bakan Yardımcısı Xiang Zhaolun ise, "İki toplum da 4 bin yıllık geleneksel bir kültürden geliyor. Çin'de Türkiye denilince akla Atatürk geliyor. Çinliler onu her zaman saygıyla anıyor. Kültürler arası diyalog kapıları her zaman açık bırakılarak, karşılıklı adımlar atabiliriz" ifadesini kullandı.