Maltepe'den Dünya'ya Ortak Mesaj:İslamofobi ve Irkçılığa Karşıyız

İstanbul'da bir araya gelen Türk ve Alman yöneticiler, Charlie Hebdo saldırısının ardından Batı 'da yükselişe geçen İslamofobi ve ırkçılığa karşı ortak bir bildiriyle birlikte hareket etme kararı aldı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın ev sahipliğinde düzenlenen panelde İslamofobi ve ırkçılık hareketi PEGİDA'ya karşı yaptı  masıgerekenler  tartışıldı.
Panele, Münih Anakent Belediyesi eski başkanı Christian Ude, Yeşiller Partisi eski Milletvekili Memet Kılıç, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Adalar Belediye Başkanı Atilla Aytaç, Erlangen Belediye Başkanı Susanne Lender-Cassens, Altona Belediye Başkanı Liane Melzer, Münih Anakent Belediyesi Meclis eski Üyesi Edith von Welser Ude, Erlangen Kardeş Şehir Derneği Başkanı Michael Greisselile Türk-Alman Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen ve Kırklareli Kaynarca Belediye Başkanı Serdar Türker katıldı.
 
"ORTAK BİR YAŞAM MÜMKÜN"
 
Panelin kapanış oturumunda konuşan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Avrupa ülkelerinde İslam ve Türkiye kökenliler başta olmak üzere, yabancılara karşı zayıflamaya yüz tutan önyargılar, komşumuz Suriye'de ortaya çıkan IŞİD ve Charlie Hebdo baskını ile yeniden kök salmaya başlamıştır. Ancak sevindirici bir durum ise, sağduyu sahibi Avrupalı dostlarımızın varlığıdır. Yerel yönetimlerden hareket ederek halkların ve inançların kardeşliği adına, insanların elele birlikte yaşayabi le­ ceği,bütün  insanların  kucaklanabileceği bir yaşam mümkün" diye konuştu.
 
"MÜSLÜMANLIK TERÖR ODAĞI DEGİL''
 
Ali Kılıç, ortak bir bildiriye imza attıklarını ifade ederek, "Bu bildiride özetle El Kaide'nin, IŞİD'in Müslümanlıkla herhangi  bir  bağının  bulunmadığı, inançlı Müslümanların bu gibi oluşumlara pirim vermediği, Nazi dönemini yaşayan Almanya Avrupa'ya ırkçı hareketlerin kesinlikle artı değer katmayacağı sonucundan yola çıkarak, İslamofobinin önüne geçebilmek, Müslümanlığın terör odağı olmadığını anlatabilmek, bulunduğu ülkelerin ekonomisini canlı tutma yolunda büyük emekler veren yabancıların artık o ülkelerin bireyleri olduğunu  kabul  ettirebilmek  için; sağduyu sahibi dostlarımızın desteğiyle bazı Avrupa kentlerinde ve Türkiye'de konularında uzman kişilerin katılacağı konferans ve panel düzenleme, broşür ve kitapçık çalışmalarıyla bilgilendirme kararı aldığımızı kamuoyuna açıklıyoruz" dedi.
 
UDE:"BİR ARADA YAŞAMAK İSTİYORUZ "
 
Münih Anakent Belediyesi eski başkanı Christian Ude ise, "Asla ama asla bu tür topluluklarla teröre destek veren insanlar­ la bir arada olmamalıyız. Biz, belediyeler olarak kentlerde barışçıl açıdan, hangi din, ülke ve  ırktan olursa olsun  huzurlu olarak bir arada yaşamak istiyoruz" dedi. Federal Almanya Parlamentosu Yeşiller eski Milletvekili Memet Kılıç ise, "Irk, cinsiyet gibi nedenlerle bireyin ayrımcılığa maruz kalmasını engellemeliyiz. Tüm insanların eşitlikçi yaklaşmasını istiyoruz. İslamofobiye ve İslam karşıtlığına karşı mücadele vermek  istiyoruz" dedi.
Öte yandan Erlangen Belediye Başkanı Susanne Lender-Cassens ve Altona Belediye Başkanı Liane Melzer, konuşmalarında karşılıklı diyalogun ve birlikte yaşamanın önemine dikkat çekerek, Ekim ayında daha geniş bir katılımla Maltepe'de gerçekleştirilecek, Avrupa'dan ve Türkiye'den yaklaşık 100 belediyenin katılacağı panele katılacaklarını açıkladılar.