Fuarla kalkınan Changning, Maltepe’nin kardeşi oldu

Maltepe Belediyesi ile Çin’in fuarla kalkınan Şangay’ın Changning ilçesi arasında dostluk anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre iki ülke arasında ekonomik, kültürel, turizm, tıp ve kamu yönetimi alanlarında işbirliği sağlanacak

Çin’in en büyük kentlerinden biri olan Şangay’ın Changning Belediyesi ile Maltepe Belediyesi arasında dostluk anlaşması imzalandı. Çin heyeti, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’ı makamında ziyaret etti. Ziyarette Changning Belediye Başkan Yardımcısı Zhang Wangyao, Maltepe Belediye Başkan Yardımcısı Ali Ekber Asker, Maltepe Belediyesi Dış İlişkiler Müdürü Hasan Hüseyin Yıldız, Maltepe Belediyesi Sağlık İşleri Müdürü Şenol Karasu, Changning Belediyesi İdari İşler Müdürü Song Jiahe, Müdür Yardımcısı Zhao Zelan ve çok sayıda yetkili katıldı.

“ORTAK MİRASIMIZI AKTARMALIYIZ”

Ziyarette bir konuşma yapan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Dünyanın bir diğer ucundaki Çin’le temasımızı daha da ilerletmek istiyoruz. Çin’in Avrupa’ya açılan kapısı Maltepe olmalı. Kardeş kent projesi kapsamında bu ilişkileri giderek geliştiriyoruz. Bu kapsamda ortak mirasımızı sizlere aktarmak ve sizlerle paylaşmak istiyoruz. Bu yönüyle ortak projelerde sizleri aramızda görmek istiyoruz” dedi. Türkiye’de Çin kültürünün yeterince tanınmadığı ifade ederek konuşmasını sürdüren Kılıç, protokollerin ve bürokrasinin bu kardeşliği engelleyemeyeceğini belirterek şunları söyledi:

“Belediye olarak, Çin’in fahri elçisi olmak istiyoruz. Beşçeşmeler Meydanımızda 10 Temmuz’da Çin Kültür Haftası düzenleyeceğiz. Yine öğrenci değişimleri yapabiliriz. Özellikle Çince ve Türkçe konusunda birbirimize yardımcı olabiliriz. Tabi geleneksel Çin tıbbını da ilçemize getirmek kararlılığındayız. Ayrıca ekim ayında düzenleyeceğimiz Avrupalı ve komşu belediye başkanlarının katılacağı bir ‘Belediye Başkanları Toplantısı’ düzenleyeceğiz. Buna kardeş belediye olarak sizlerin de katılmasını arzu ediyoruz. Ayrıca ülkemiz 58 ülkeye 3 saatlik uçuş mesafesinde. Bu da Çin’in hedef olarak koyduğu ekonomik gelişmeyi yakalaması için ilçemizle yapacağı işbirliğinin önemini ortaya koyuyor. Bu tarihi dostluk herkese hayırlı, uğurlu olsun.”

ATATÜRK’ÜN SÖZLERİNİ HATIRLATTI

Konuk ilçe Changning’in Belediye Başkan Yardımcısı Zhang Wangyao da, Türk misafirperverliğini çok yakından hissettiklerini belirterek, “İki belediyenin arasında kardeşlik kurulması çok önemli ve bunun gerçekleşerek uzun yıllara yayılacağını Kılıç’ın taçlandırdığı sözlerde gördük. ‘Bir Kuşak Yol’ projesi kapsamında farklı ülkelerle kültürel ve ekonomik işbirliğine önem veriyoruz. İşbirliği gerçekleştirilecek alanlar yönünden de oldukça zengin bir gündeme sahibiz. Ekonomik, kültürel, turizm, tıp ve kamu yönetimi alanlarında işbirliği sağlayabiliriz” diye konuştu. Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nin (TSKM) girişinde yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti devletinin temeli kültürdür” sözlerinin kendilerini etkilediğini de söyleyen Wangyao, kentsel dönüşüm ve Çin’de yapılan projelerin, Maltepe’ye ışık tutacağını söyleyerek, her alanda işbirliğine hazır olduklarını açıkladı. Daha sonra TSKM’de gerçekleştirilen törenle, iki kent arasında dostluk anlaşması imzalandı. (12.06.2015)