Maltepe Hakkında Genel Bilgiler

Maltepe, İstanbul iline bağlı Marmara Denizi'ne kıyısı olan, Anadolu yakasında bir ilçedir. Kadıköy, Kartal , Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe İstanbul'un 10. büyük ilçesi konumundadır. 54,2 km2 üzerine kurulmus, 18 mahalleden oluşmaktadır. Bölge Akdeniz iklimine hakim olup yazları sıcak ve kuru geçerken kışları ise yağmurlu ve soğuk geçer. Bölgenin kuzey kısmına doğru büyük bir ormanlık alan mevcuttur. Yüzölçümü  278 km2 olup, nüfusu  471,059’dir.
 
İstanbul’da kurulan en eski belediyelerden biri olan Maltepe Belediyesi , 1928’de Baytar Selahattin Narlıgil liderliği altında kurulmuştur. Boğazici Köprüsü'nün Asya ile Avrupa’yı birbirine bağlaması ile bölge 1970’lerde nüfus artışına başlamıştır. Ancak bölgenin gerçek anlamda kalkınması 1994’den sonra gerçekleşmiştir. Adem-i merkezciliğe geçişte Maltepe daha önce bağlı olduğu Kartal’dan ayrılarak kendi başına bir belediye haline gelmistir. Maltepe Belediyesi gerçek anlamda bir kalkınmayı bu ayrılıştan sonra yaşamaya başlamıştır.
 
Maltepe Belediyesi'nde şu anda 7 üniversite, 43 ilkokul, 4 meslek okulu, 4 lise, 17 özel lise, 4 Anadolu Lisesi ve 2 halk eğitim merkezi bulunmaktadır.Maltepe ayrıyeten Türkiye’deki en büyük eğitim merkezine de ev sahipliği yapmaktadır. Marmara Eğitim Köyü anaokuldan doktora programlarına kadar eğitim veren bir kampüse sahiptir. 
 
Sağlık sektöründe de gelişmekte olan belediyemizde 4 hastane, 10 sağlık merkezi,ve 15’e yakın bakım evi mevcuttur.  Aile planlaması üzerine hizmet veren Anne Çocuk Bakım Merkezi'nde ise 120 yatakla hizmet verilmektedir. Bunların yanı sıra belediyemiz altında işlev gösteren yetiştirme yurtları, huzur evleri, engelliler merkezi ve rehabilitasyon merkezi bulunmaktadır.  Kültürel alanda ise oldukça aktif olan belediyemizde iki kültür merkezi, 1 spor merkezi ve de 1923’de kurulmuş Maltepespor ile belediyemiz spor platformunda da aktif bir şekilde yer almaktadır.
 
Maltepe Belediyesi Ali Kılıç başkanlığında yeni bir döneme adım attı. Sosyal demokrat belediyeciliği oluşturma amacıyla yola çıkan başkanımızla bir ilki yaşayan belediyemiz hızlı bir şekilde bu yolda ilerlemekte. Avrupa’daki bir çok başarılı sosyal demokrat yönetim sistemini yakından takip ederek belediyemize fayda getirecek yöntemleri uygulamaya geçen başkanımız bütün Maltepeli vatandaşlarımızın katılımıyla, yeni bir yapılandırma modeli  geliştirerek, bütün paydaşların yönetime aktif katılımını sağlayan bir yönetim anlayışını benimseyerek kentsel yaşam kalitesini ve kentlilik  bilincini arttıracak şekilde hizmet sunmayı amaçlamıştır.