Maltepe'ye Nur Doğuyor

Maltepe Belediyesi, oğlunun katilini ipten alan İranlı annenin yaşadığı Nur şehri ile kardeş şehir oluyor 
 
İran İslam Cumhuriyeti Başkonsolosu Mohsen Mortazaeifar'e nezaket ziyaretinde bulunan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, İran'ın Mazenderan Eyaleti’nin Nur şehriyle, Maltepe’nin kardeş şehir olması ile ilgili fikir alışverişinde bulundu. Oldukça samimi bir ortamda gerçekleştirilen görüşmede; karşılıklı işbirliği, Maltepe’deki kültürel çalışmalar, İran kültürü ve Türkiye-İran ilişkileri ele alındı.
 
Cağoloğlu'nda bulunan tarihi başkonsolosluk binasında gerçekleştirilen görüşmede, Başkonsolos Mortazaeifar’a kültürel projelerini de anlatmak imkânı bulan Kılıç, "Öncelikle diplomat olarak ilişkilerimize çok büyük katkılar sunuyorsunuz. Aynı coğrafyayı paylaşmak bir yana aynı kültürü ve aynı inancı da paylaşıyoruz. Uzun yıllar gazetecilik yaptım, Batı’yı biliyorum, sizlere ve inançlarınıza yönelik olumsuz tutumlarını da gördüm. Ülkenize ilgili önyargılar ülkemizde bazı vakıfların kültürel çalışmaları ve artık sizlerin de katkısıyla giderek aşılıyor. Bu kapsamda bilgi kirliliğini önlemek için, kültürel ziyaretler, karşılıklı işbirliği ve diyalog kapısının sürekli açık bırakılması oldukça önemli. Biz de bunu baz alarak, oğlunun katilini affeden İranlı anneye ‘Yılın Annesi Ödülü’nü verdik. Tabi ki en başta bunu insanlığımızın bir gereği olarak yaptık, bu oldukça önemli bir gelişmeydi. Türk-İran ilişkilerinin ve dostluğunun sadece merkezi siyasette kalmamasını, yerel siyasete ve yönetimlere de aktarılması gerektiğini düşünerek kültürel işbirliği yapmak istiyoruz" dedi.
 
"MALTEPE EVİNİZ, ALİ KILIÇ KARDEŞİNİZ"
 
Matem ayı olan Muharrem'de bir araya gelmenin önemine değinerek, Muharrem ayı ve Maltepe'de bu aya yönelik yaptıkları hizmetler hakkında da Mortazaeifar'a bilgi veren Kılıç, konuşmasına şöyle devam etti:
 
"Maltepe Belediyesi olarak, farklı ülkelerden akademisyenlerin, sanatçıların, yazarların, oyuncuların, sivil toplum kuruluşlarının ve kanaat önderlerinin ilçemize gelmesini çok istiyoruz. Maltepe'de onlar için etkinlikler yapalım. Gelecek yıllarda Meksika, İspanya, İtalya, Almanya ve Çin ile bu kültürel etkinlikleri gerçekleştireceğiz, aramızda sizleri de görmek istiyoruz. Beşçeşmeler Meydanımız var, çok tarihi ve güzel bir mekân. Burada İran'dan gelecek sanatçılarımızı ağırlayabiliriz. Ayrıca bir hafta da İran mutfağına yer verebiliriz. Mart ayının ilk haftasında Uluslararası Sinema Günleri yapıyoruz. Diyorum ki Maltepe sizin eviniz, Ali Kılıç da sizin kardeşiniz."
 
İRAN’A KÜLTÜR VE İNANÇ TURU
 
İran'ın kültürel anlamda zengin bir ülke olduğunu kaydeden Kılıç, "Kültürel etkinliklerimizde, Muharrem ayında bu zenginlikten faydalanabiliriz. Bu kutsal ayımızda, İran'a kültürel geziler ve inanç gezileri düzenleyebiliriz. İki ülkenin şehirleri arasında kardeş şehir protokolünün imzalanması için Nur şehri yetkililerini Maltepe’ye davet ediyorum. Yakın bir zamanda bizler de kendilerini ziyaret edebiliriz" diye konuştu.
 
BAŞKONSOLOS'TAN KILIÇ'A TEŞEKKÜR
 
Kılıç'ın ziyaretinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirterek konuşmasına başlayan Başkonsolos Mohsen Mortazaeifar ise "İki ülke çok köklü bir kültüre sahip. Bize böyle bir projeyle gelmenizi gerçekten çok hoş karşıladık. Bildiğiniz üzere ülkemiz, sanatsal ve kültürel açıdan oldukça gelişmiş bir ülke. Kültür Daire Başkanımız ile görüşelim, sizin yetkililerinize de uğrayalım, akabinde Nur şehri yetkililerimizle görüşüp sizin sözleşmenizi kendilerine iletelim, onlar da imzalayıp göndersinler ve bu proje hayata geçsin. Bundan büyük bir memnuniyet duyarız" dedi.
 
Görüşme sonrası Başkonsolos Mohsen Mortazaeifar tarafından Kılıç'a, "dünyanın yarısına bedel şehir" olarak nitelendirilen İsfahan’dan gelen çini tabağı ve İran fıstığı hediye edildi. Başkan Kılıç da Başkonsolos’a, çeşitli hediyeler takdim etti. (30.10.2014)