Maltepe-Alman Dostluğu

CHRISTIAN UDE’NİN NOTLARI;
 
Marmara’daki proje harekete geçiyor
 
Maltepe’deki proje girisimlerimizi Ekim 2014 itibari ile baslatmis bulunuyoruz. Maltepe Belediye Baskani Ali Kilic 10 Eylül’de işbirligi imkanlarini tartmak için Münih fuarını ziyaret ettiginde, sonuc beklentilerin üstünde seyretti ve 18 Eylül’de Münih fuarinin yöneticisi Klaus Dietrich’in özetledigi “Niyet Mektubunda” Şu kararlara yer verildi. “Biz Istanbul’un Anadolu yakasinda uluslararası standartlara uyan, uluslararası fuarlar, sergiler ve toplantılar icin oluşturulabilecek geniş ve modern bir fuar alaninin inşa edilmesine cok sicak bakiyoruz. Bu koşullarda ortaya cikartilacak fuar alaninin düzenlenmesinde Messe München Grubunun’da yer almasi bizi cok heyecanlandiriyor.”
 
Messe München GmbH (Münih fuar şirketi) ile birlikte Maltepe’deki fuar alanında yapılacak danışmanlık hizmeti ile ilgili önemli girişimlerde bulunduk. Alacağımız danışmanlık servisinin içerisinde yer alan önemli hususlardan bir kaçı şunlar idi; fuarın bulunduğu yerin değerlendirilmesi, piyasa araştırması, fuar programları, inşaat planları ve ona dâhil alan ihtiyacını ve gelecekte olan fuarların işlevselliği. Messe München GmbH  proje inşa edilirken inşaat danışmanlığı ve fuar alanın işletiminde danışmanlık vermeye hazır. Eğer ki yeni fuar alanı Messe München GmbH’nın beklentilerini karşılarsa, şirket fuarın işletiminde bile rol oynayabilir. 
Ali Kılıç ile yaptığımız son görüşmelerde Münih Belediyesi’ni ziyaret ettik ve Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter Münih’in İstanbul’da olan angajmanını iyi niyetli desteklediğini de aldık. Reiter aynı zamanda Münih Fuar Kurumları’nın muavin Başkanı.
 
Maltepe Belediye’sine fuar konularında yapılacak olan danışmanlığı 01.01.2015 tarihi itibariyle ile emekliliğe ayrılacak olan Eugen Egetenmeir sunacaktır. Kendisi bugüne kadar Münih’teki yeni fuarın, Joint Venture’nin ve Shanghai fuarının gerçekleşmelerinde yetkili olarak katkılarda bulunmuş geniş kapsamda uluslararası bilgilere ve tecrübelere sahip bir insandır.
 
 
Maltepe’de siyasi anlaşma
 
Ekim başında Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Maltepe Belediyesi’ne bağlı olan 18 semtin ve her biri farklı partilere bağlı olan temsilcilerine Doğu Münih’teki olan fuarı ve onların işbirliği tekliflini sundu. Belediye Başkanı Ali Kılıç ile gerçekleştirdiğimiz son görüşmede Maltepe’nin yerel politikacıları fuar projesi için kesin desteklerini temin ettiler ve bunun ekonomik gelişme için ve özellikle Anadolu Yakası’ndaki iş piyasası için ne kadar büyük önem taşıdığını belirttiler. Bu gelişmelerin fuarcılıkta Türkiye-Almanya arası gerçekleştirilmiş en önemli ortak çalışması olduğuna inanıyorum. Gelecek yıllarda krizle sarsılmış olan Avrasya bölgesi nihayet sakinleşirse ve hissedilen eksiklikler telafi edilmeye başlarsa Maltepe fuar alanı bu konuda çok önemli bir rol taşıyabilir – bu arada gönderenlerin, ziyaretçilerin ve fuar yeri olan anavatanların arasında vize sorunları yaşanmaması önemli hususlardan bir tanesi.
 
Sosyal projeler: kreşlere öncelik!
 
Sosyal alanda da somut ilerlemeler gerçekleştirdik. Eylül’ün ikinci haftası yapılan Münih ziyaretinde Yukarı Bavyera İşçi Sosyal Yardım Kuruluşu’nun (AWO) eski başkanı Franz Maget’in aracılıyla eski müdür Jürgen Salzhuber ve yerine geçen Christoph Frey engelliler alanındaki çalışmalarını  ve çocuk bakımı üzerindeki deneyimlerini sundu. En çok ilgiyi ise en iyi pedagojik şartları sunan ve en kısa zamanda inşa edilebilen ahşaptan ve hazır yapı olarak inşa edilen kreşler gördü. 
Diğer beklentiler
 
Maltepe’de konut politikasıyla ilgili önemli sıkıntılardan birkaçı yasal olmayan yapılar, depreme karşı eksik önlemler ve artan göç sayısı ile çarpık yerleşme sorunları acilen harekete geçme zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Bu anlamda çok önemli işlere imza atmış ve Viyana’yı dünyadaki yaşanabilir en önemli yerlerden biri haline getiren Viyana Eyaleti Şehircilik Bakanı Michael Ludwig ile irtibata geçtm. İlk görüşmeleri Başkan Kılıç Ekim ortasında İstanbul’da gerçekleştirdi. Viyana’nın 240.000 fazla belediyeye ait konutları var ve toplamda 400.000 fazla belediyeden teşvik edilen konutları mevcut. Bundan dolayı Viyana belediyesi konutlar konusunda en tecrübeli Avrupa büyük şehri.
 
Bunun yanı sıra gelecek baharda eski SPD parti başkanı ve meclis grup başkanı Hans-Jochen Vogel ise Maltepe Belediyesi’nde ortak çalışmaların ilerlemesi ile ilgili bilgi edinmek istiyor.
 
 
Bir sonraki durak: Kasım başı
 
Kasımın ilk haftası Bavyera Eyalet Meclisi’nde eski SPD meclis grup başkanı Franz Maget, yönetim kurulu üyesi Eugen Egetenmeir, İşçi Sosyal Yardım Kuruluşu’nun (AWO) eski müdürü Jürgen Salzhuber ve başka uzmanlar ile beraber Maltepe Belediyesi Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Merkezi’nin açılışı için İstanbul’a geli,çalışmalarımızı hızlandıracağız.
 
UDE MALTEPE’DE
 
 

Engelsiz Maltepe ve Münih'ten Maltepe'ye "Dergi İstanbul"
 

Aylık çıkan Dergi İstanbul, Maltepe'de yapılacak olan dev fuar merkezine Münih'ten gelen desteği ve Maltepe Belediyesi'nde koltuğu bulunan engellilere engel koyanların korkulu rüyası Kenan Dolu'nun haberini yayımladı 
 
MÜNİH’TEN MALTEPE’YE 
 
Münih Belediye Başkanlığı’ndan bu yıl 30 Mart tarihinde emekli olan 66 yaşındaki Christian Ude, 30 Mart’ta Maltepe’ye Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri danışmanlık yapacak.
 
Mustafa BAYRAKTAR
Münih Belediye Başkanlığı’ndan bu yıl 30 mart tarihinde emekli olan 66 yaşındaki Christian Ude, 30 mart’ta Maltepe Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri danışmanlık yapacak. Maltepe Belediyesi’nde kendisine ait bir odası olacak Unde, çalışmalarını buradan yürütecek.
Almanya’nın Münih kentinde 23 yıl belediye başkanlığı yapan ve Münih’i yaşanabilir kentler sıralamasında üst sıralara taşıyan Christian Ude, yerel yöneticilik alanındaki tecrübesini İstanbul Maltepe’ye taşıyor. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç’a fahri Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler alanında fahri danışmalık yapacak olan Ude, kentsel dönüşüm ve çevre konularındaki deneyimlerini de paylaşacak.
               
‘’YERİNDE DÖNÜŞÜM’’ 
 
Maltepe’nin sokaklarını Ali Kılıç’la birlikte dolaşan Ude, bir belediye başkanının herkesi kucaklaması gerektiğini söyledi. ‘’Tecrübemle, birikimimle buradaki çalışma sisteminin önünü açmak, katkı sunmak için geliyorum’’ diyen Ude, şöyle devam etti: ”Maltepe’de gördüğüm sorunların başında kentsel dönüşüm geliyor. Konut yapımı, orada yaşayacak insanların yaşayabilecekleri şekilde yapılması yerinde dönüşüm olarak çok önemli. Biz bunu Almanya’da, Münih’te uyguladık, çokta başarını projeler hayata geçirdik."
               
TRAFİK VE KONUT SORUNU ÇÖZÜLMELİ
 
İstanbul’un çok çabuk büyüyen ve gelişen bir kent olduğuna işaret eden Ude, “Herkesin imrenerek baktığı, tarihi olan, kentsel dokusu olan bir kent. O anlamda çabuk büyüyor. Böyle bir şehir ya da şehirlerde hiçbir belediye başkanının ya da yerel yöneticinin cebinde reçete olamaz. Bir trafik sorunu var İstanbul’da. Bir de sürekli gelişen bir yer, konut sorunu var. Trafik sorununun yönünü belirlesek, burada metro, tramvay gibi toplu taşıma araçlarındaki çalışmayı teşvik etmek ve geliştirmek lazım. Buradaki trafik sorunu ancak böyle çözülebilir. İkincisi konut sorununda da sosyal konut projelerini teşvik etmek lazım. Yani belediyenin de işin içinde yer aldığı, vatandaşa maliyetinin çok düşük olduğu, çok cüzi miktarlarla kar amaçlı yapmadığımız bir şey olmalı.
                  
ÖRNEK MODEL
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ise, Christian Ude’nin kendisi için önemli bir politik figür olduğunu ifade ederek, ‘’Ude uzun yıllardır dostum. Bana fahri olarak danışmanlık hizmetini Türk-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından da önemsiyorum. Maltepe’ye Avrupa vizyonu kazandırmak ve Ude’nin hümanist anlayışıyla Anadolu hümanizmini birleştirmek istiyorum. Christian benim için bir örnek model.
  
 ALMAN GAZETELERİ DE YAZDI
 
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi de, Christian Ude’nin Münih kentinden uzun yıllar tanıdığı gazeteci dostu Ali Kılıç’a danışmanlık hizmeti vereceğini yazdı. Haberde; ‘’Ude için ilçe belediye başkanlığı demek büyükşehir belediye başkanlığı demek. O nedenle sorumluluğu daha fazla.’’ Yorumuna yer verildi.

 

MALTEPE'DE RAMAZAN BİR BAŞKA GÜZEL "SABAH"
 

11 ayın sultanı ramazan, İstanbul’un Maltepe ilçesinde sokak iftarları, tiyatro gösterileri, açık havada sinema keyfi ve sohbet programlarıyla dolu dolu yaşanıyor 
 
150 semazenin sema döndüğü etkinliklerle ramazana herkesten önce “hoş geldin” dediklerini belirten Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, “Ramazan şükretmeyi öğretiyor” dedi.
 
Maltepe Stadı'nda düzenlenen "Hoş geldin Ramazan" etkinliğiyle Ramazan'a merhaba diyen Maltepe Belediyesi, Maltepelilere unutulmaz bir ay yaşatıyor. 16 ayrı noktada verilen iftar yemekleriyle her gün 6 bin kişi iftarını açarken, ihtiyaç sahibi ailelere de gıda kolisi yardımında bulunuluyor, ay boyunca her perşembe, teravih namazı sonrasında, camilerde lokum dağıtılıyor. Mübarek Ramazan ayını "Hoş geldin Ramazan" programıyla karşılayan Maltepeliler, Türkiye'de ilk kez 150 semazenin aynı anda sema döndüğü etkinlik ve havai fişek gösterisi ile unutulmaz bir gece yaşadılar. Maltepe Belediyesi tarafından düzenlenen, ulusal ve uluslararası medyanın büyük ilgi gösterdiği davete, Münih eski Belediye Başkanı Christian Ude de katıldı. "Hep sevgi kazansın, paylaşmak çoğalmaktır, Ramazanın bereketini paylaşalım" mesajlarının ön plana çıkarıldığı ve büyük bir coşkunun gözlemlendiği etkinlikte, Türkiye Mevlithanlar Cemiyeti Üyesi Mustafa Ertürk hoca tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti verildi.
 
150 SEMAZEN SEMA DÖNDÜ 
 
Mevleviliğin kurucusu Mevlana Celâleddin-i Rûmî'nin hayatının anlatıldığı ve vasiyetinin okunduğu barkovizyon gösterisi sonrası, Hilal Mevlevi Sema Grubu'nun gerçekleştirdiği ve 150 semazenin ışık gösterileriyle havai fişekler altında sema döndüğü etkinlikte, sema ve ilahiler katılımcılara duygusal anlar yaşattı. "Maltepeli bir ilki yaşıyor. Türkiye'de herkesten önce Ramazan'a hoş geldin diyoruz" diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, şunları söyledi:
"150 semazenimiz ellerini arşa kaldırarak, Tanrı'ya sizlerle beraber dua eyleyecek. Her şey sevgiyle doğar, sevgiyle büyür, sevgiyle gelişir. Biz de kutlu Ramazan ayını sevgi mesajıyla karşılamak istedik. Ramazan, fakirle zenginin buluştuğu sofraları kuruyor. Büyük düşünür, sevgi ve gönül insanı Mevlana 'Yaşadığını dünyaya bak; Yüce Allah hangi eserini sevginin kucağında büyütmemiş ki' diyor. Yani Ramazan'da Anadolu hümanizminin temel taşları olan Mevlana'yı, Yunus'u ve Hacı Bektaşi Veli'yi bir kez daha yaşıyor ve yaşatıyoruz" dedi. Ramazanın ikinci gününde Esenkent Ulu Camisi'ndeki iftara Münih eski Belediye Başkanı Christian Ude ve eşi Edith Welser Ude ile beraber katılan Kılıç, halka Ude'yle birlikte yemek dağıttı. Vatandaşlar, kendileriyle aynı masaya oturan Kılıç ve Ude'ye büyük ilgi gösterdi.
 
İFTAR SOFRASINDA BAĞDAŞ
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın talimatı ile Maltepe Belediyesi Destek Hizmetleri bünyesindeki ekipler tarafından, ramazan öncesi 18 mahallede bulunan 79 caminin iç ve dış temizliği de yapıldı. İlçenin değişik noktalarında kurulan iftar sofralarına sık sık giden Başkan Kılıç, önlüğünü giyip vatandaşlara yemek servisi de yapıyor. İftar için Başıbüyük mahallesi sakinlerinden Karasu ailesinin konuğu olan Kılıç, yer sofrasında iftar açtı. Başkan Kılıç'a, Maltepe Belediyesi İnanç Hizmetleri Koordinatörü Murat Korkmaz da eşlik etti. Korkmaz'm dualarıyla, oldukça sıcak ve samimi bir ortamda gerçekleştirilen iftar yemeğinde, yer sofrasına bağdaş kuran Kılıç, ailenin sorunlarını da dinleme fırsatı buldu.
 
RAMAZAN SOHBETLERİ
 
Ramazan Sohbetleri'nin ilki Maltepe Merkez Meydanı'nda İhsan Eliaçık'ın katılımıyla gerçekleştirildi. Oldukça yoğun bir katılımın görüldüğü sohbet toplantısının açılış konuşmasını, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç yaptı. Kılıç, birlik ve beraberliğin önemine vurgu yaparak, "Rengi, dili, dini, cinsiyeti ne olursa olsun ötekisi olmayan büyük bir aileyiz, yolumuz barış ve sevgiden geçer. Allah birliğimiz ve beraberliğimiz bozmasın. Maltepe'de herkes aydınlık, çağdaş bir Maltepe için çırpınıyor. 150 semazenin sema döndüğü bir etkinlikle Maltepe'de herkesten önce Ramazan'a hoş geldin dedik, çeşitli iftar sofraları kurduk" dedi. Maltepe'deki sohbetler Eren Erdem ve Yaşar Nuri Öztürk'le sürdü.
 
TÜRKAN SULTAN SİNEMA GÜNÜNDE
 
Türk sinemasının "Sultanı" Türkan Şoray, Maltepe Belediyesi'nin "Çekirdek gazoz bizden, izlemesi sizden" sloganıyla düzenlediği "Açıkhava Sinema Günleri"nin açılışında büyük ilgi gördü. Şoray, Kadir İnanırla başrollerini paylaştığı unutulmaz filmi "Selvi Boylum Al Yazmalım" filmini, çekirdeğini çitletip sonuna kadar izledi. Şoray ve Berkay'a, Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç tarafından, "Sevgi ve Emek Ödülü" verildi. Ödülü alan Şoray, daha sonra efsane filmin afişini imzaladı. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Bilirsiniz sinemalara ilk gittiğimizde hemen âşık olunan sanatçılar vardır. Onların başında Türkan Şoray geliyor. Ben Türkan Şoray'a bakınca Anadolu kadınının tüm özelliklerini kendinde toplayan bir yapıyı, Karadeniz'in kadınlarını, Ege'nin kadınlarını, Harran'ın, Çukurova'nın pamuk toplayan işçi kadınlarını, Zübeyde Ana'yı, kendi annemi görüyorum. İyi ki varsınız. Bu filmi izlerken ağladığımı hatırlıyorum" diye konuştu.
 
EN SEVİLEN FİLMİM SELVİ BOYLUM AL YAZMALIM 
 
Oldukça heyecanlı olduğu görülen Şoray, ise şunları söyledi: "Bu filmimin gerçek teması sevginin güzelliğini, emeğin farkını anlatmak ve göstermektir. 200'ün üzerinde film çevirdim ama en çok izleyiciye ulaşan filmim bu filmimdir. Bu filmin çok sevilmesinin bir nedeni de sevgili Cahit Berkay'dır. En az film kadar bilinen ve filmimle özdeşleşen unutulmaz müziğine imza atmıştır."
 
"NEŞELİ GÜNLER"DEN, "BİZİM AİLE'YE... 
 
26 Temmuz tarihine kadar sürecek etkinlik, şu filmlerin gösterimiyle devam edecek:
 
*11 Temmuz Cuma: 21.45 / Neşeli Günler
*12 Temmuz Cumartesi: 21.45 Umut
*16 Temmuz Çarşamba: 21.45 / Neredesin Firuze
*18 Temmuz Cuma: 21.45 / Kerbela
*19 Temmuz Cumartesi: 21.45 / Hababam Sınıfı
*22 Temmuz Salı: 21.45 / Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?
*25 Temmuz Cuma: 21.45 / Sürü
*26 Temmuz Cumartesi: 21.45 / Bizim Aile
 
“ÖMER BABA” BÜYÜLÜYOR
 
Kurtlar Vadisi dizisinin "Ömer Babası" ünlü tiyatro sanatçısı Emin Olcay ve eşi Hayat Olcay'ın sanat atölyesi, ramazan ayı boyunca, Maltepe Belediyesi'nin gezici TIR projesi kapsamında ilçe genelindeki 14 ayrı noktada gösteri düzenliyor. Birbirinden ilginç sahne gösterileri, ney dinletisi, Mevlana'nın hayatından kesitleri de içeren müzikal gösteriyle beraber ebruli sanatının inceliklerinin de anlatılıp gösterildiği "Nefesinle Nefsin Doydu mu?" adlı etkinlik, ramazan boyunca mahallelerde devam edecek.
 
DEV FUAR PROJESİNE DEV DESTEK "ULUSAL BASIN"
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın Münih'te yaptığı görüşmeler sonucunda Maltepe'de kurulacak olan fuar merkezine Münih'ten gelen destek Cumhuriyet ve Yurt gazetelerinde yer aldı. 
 
DEV FUAR PROJESİNE MÜNİH'TEN DESTEK "CUMHURİYET GAZETESİ"
 
İSTANBUL MALTEPE'DE YAPILACAK Dev fuar projesine Münih'ten destek Haber Merkezi- Almanya'nın Münih kentinde, ilçenin çehresini değiştirecek olan ve en az 15 bin kişiye iş imkânı sağlayacak olan dev fuar projesi ile ilgili temaslarına devam eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter'i ziyaret etti. Geçen mart ayında yaş haddinden dolayı emekliye ayrılan eski Münih Belediye Başkanı ve fahri danışmanı Christian Ude'nin de eşlik ettiği ziyaret sırasında Kılıç, yapmayı planladıkları fuar projesiyle ilgili Reiter'e bilgi verdi. Fuar projemiz konusunda önemli mesafeler katettik diyen Maltepe fuarı, Avrupa ile Asya arasına kültürel, sosyal ve ticari alanda köprü olacaktır. Fuar merkezinin büyüklüğü bir milyon metrekare olacak. Burada yaklaşık olarak 15-20 bin insanımız çalışacak. Bu proje gerçekleşirse, hem Maltepe İstanbul'un parlayan bir yıldızı olacak, hem de işsizlik sorunumuzun çözümüne büyük katkı vermiş olacak." Projeyle yakından ilgilenen Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter ise "Maltepe fuar projesi gelecek vaat eden bir proje, Münih fuarı olarak uzun yıllara dayanan fuarcılık deneyimimizi, Maltepe'ye katkı olarak sunabiliriz" diye konuştu. Kılıç, şöyle konuştu: "Münih'teki temaslarımızın ardında Münih fuar yöneticileri ile bu projemizin detaylarını Maltepe'de masaya yatıracağız Kendileri ile işbirliği için ön anlaşma yaptık. 
 
 
MALTEPE'NİN DEV FUAR PROJESİNE DEV DESTEK "YURT GAZETESİ"
 
Maltepe'nin dev fuar projesine dev destek İSTANBUL Maltepe'de yapılması planlanan "Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi"ne. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter'den de destek geldi. Almanya'nın Münih kentinde, ilçenin çehresini değiştirecek olan ve en az 15 bin kişiye iş imkanı sağlayacak olan dev fuar projesi ile ilgili temaslarına devam eden Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç. Münih Belediye Başkanı Dieter Reiter'i ziyaret etti. Kılıç, fuarın yapımıyla ilgili Münih'te yaptığı görüşmeler hakkında bilgi verdi. "Fuar projemiz konusunda önemli mesafeler katettik" diyen Kılıç, şöyle konuştu:"Münih'teki temaslarımızın ardında Münih fuar yöneticileri ile bu projemizin detaylarını Maltepe'de masaya yatıracağız. Kendileri ile işbirliği için ön anlaşma yaptık. Maltepe fuarı, Avrupa ile Asya arasına kültürel, sosyal ve ticari alanda köprü olacaktır. Fuar merkezinin büyüklüğü bir milyon metrekare olacak. Burada yaklaşık olarak 15-20 bin insanımız çalışacak. Bu proje gerçekleşirse, hem Maltepe İstanbul'un parlayan bir yıldızı olacak, hem de işsizlik sorunumuzun çözümüınüne büyük katkı vermiş olacak. Proje tamamlandığında, yılda 2 milyon kişinin fuarı ziyaret etmesi bekleniyor. Anadolu yakasındaki tüm belediyelerimiz bu projenin ortağı olabilir, katkı sunabilir." Projeyle yakından ilgilenen Reiter ise "Maltepe fuar projesi gelecek vaat eden bir proje" dedi. "Münih fuarı olarak uzun yıllara dayanan fuarcılık deneyimimizi, Maltepe'ye katkı olarak sunabiliriz" diyen Reiter, Kılıç 'ııı Maltepe'ye davetine de "ilk fırsatta Maltepe'ye geleceğim" dedi. 

MALTEPE'YE MÜNİH'Lİ DANIŞMAN  "HÜRRİYET"
 
Maltepe Belediye Başkanı Alı Kılıç Münih'in eski belediye başkanı Christian Ude (66), Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'a fahri danışmanlık yapacak. 
 
Ude, çalışmalarını Maltepe Belediyesinde kendisine tahsis edilecek ¡ odasında sürdürecek.
 
Almanya'nın Münih kentinde LX 21 yıl belediye başkanlığı yapan X Xchıistian Ude, yerel yöneticilik alanındaki tecrübesini Maltepe'ye taşıyacak. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'a Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişküer alanında fahri danışmanlık yapacak olan Ude, kentsel dönüşüm ve çevre konularındaki deneyimlerini de paylaşacak. Ude'yle dostluğunun eskiye dayandığını belirten Maltepe Belediye Başkam Ali Kılıç, şunları söyledi: "Christian Ude bana fahri olarak danışmanlık yapacak. Bu danışmanlık hizmetini Türk-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından da önemsiyorum. Maltepe'ye Avrupa vizyonu kazandırmak ve Ude'nin hümanist anlayışıyla Anadolu hümanizmini birleştirmek istiyorum. Christian benim için bir örnek model. Çünkü yerel bir siyasetçinin, yerel bir belediye başkanının nasıl insana yakın olabileceğini, dokunabileceğini bize anlatancak. Ude, aynı zamanda bir avukat, aktivist kabere sanatçısı... Tiyatroda sahnelere çıkıyor. Önceİd gün de birlikte iftarda yemek dağıttık."
 
YERİNDE DÖNÜŞÜM OLMALI 
 
Maltepe sokaklarında Başkan Ali Kılıçla birlikte dolaşan Ude, üçenin en Christian Ude büyük sorununun kentsel dönüşüm olduğunu söyledi: "Biz bunu Münih'te uyguladık, çok da başarılı projeler hayata geçirdik. Buradaki temel anlayış, belediyenin olaya nasıl baktığı. Bu çalışma zenginler için yapılmamalı. Orada yaşayanlar için, yerinde dönüşüm için yapılırsa sorunlar aşılabilir. İstanbul, herkesin imrenerek baktığı, tarihi olan, kentsel dokusu olan bir kent. O anlamda çabuk büyüyor. Bir trafik ve bir de konut soruna var. Bu iki konu benim için önemli. Trafikte toplu taşıma, metro ya da tramvay kullanılmalı. Konutta da maliyeti düşük, cüzi miktarlarla sosyal konut projelerini teşvik edilmeli."

 
UDE, İSTANBUL'DA DANIŞMANLIK YAPACAK "ZAMAN"
 
Yıllardır Münih Belediye Başkanlığı yapan Christian Ude (SPD), Münih'te 20 yıldan fazla bir süre aktif siyaset hayatından sonra İstanbul'da siyasi danışmanlık yapacak. 
 
Yıllardır Münih Belediye Başkanlığı yapan Christian Ude (SPD), Münih'te 20 yıldan fazla bir süre aktif siyaset hayatından sonra İstanbul'da siyasi danışmanlık yapacak. Südde, utsche Zeitung (SZ) gazetesinde yer alan habere göre Ude. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'ın danışmam olacak. Ude ve Kılıç'ın uzun süredir birbirleri ni tanıdıklanna ve dost olduklanna dikkat çeken gazete, ikilinin Ude'nın 1970'li yıllar da kurt resmi çekmek için Türkiye'ye gittiğinde tanıştıklarını haber verdi. Ude. Türkiye anılarını anlattığı Türkçe bir de kitap yayınlamıştı. SZ aynca, İstanbul siyasi yönetiminin Berlin siyasi yönetimine benzediğini yazdı.


 
150 SEMAZENİN GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ - ANAYURT GAZETESİ
 
Mübarek Ramazan ayı. Maltepe Stadyumu'nda Türkiye'de ilk kez 150 semazenin aynı anda sema dönüşü ve havai fişek gösterisi ile "Hoş geldin Ramazan" diyerek karşılandı.
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "Türkiye'de herkesten önce Ramazan'a hoş geldiniz diyoruz. 150 semazenimiz ellerini arşa kaldırarak, Tanrı'ya sizlerle beraber dua eyleyecek. Her şey sevgiyle doğar, sevgiyle büyür, sevgiyle gelişir. Biz de kutlu Ramazan ayını sevgi mesajıyla karşılamak istedik" dedi.
 
“Hep sevgi kazansın, paylaşmak çoğalmaktır. Ramazan'ın bereketini paylaşalım” dileklerinin öne çıkarıldığı ve büyük bir coşkunun yaşandığı gecede Ertürk hoca tarafından Kur'an-ı Kerim tilaveti verildi. Mevleviliğin kurucusu Mevlana Celâleddin-i Rûmî'nin hayatının anlatıldığı ve vasiyetinin okunduğu barkovizyon gösterisi sonrası; Hilal Mevlevi Sema Grubu'nun gerçekleştirmiş olduğu ve 150 semazenin ışık gösterileriyle havai fişekler altında sema döndüğü etkinlikte, sema ve ilahiler katılımcılara duygusal anlar yaşattı. Ramazan'a hoş geldin diyoruz" diyen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, "150 semazenimiz ellerini arşa kaldırarak, Tann'ya sizlerle beraber dua eyleyecek. Her şey sevgiyle doğar, sevgiyle büyür, sevgiyle gelişir. Biz de kutlu Ramazan ayını sevgi mesajıyla karşılamak istedik. Dünya hızla değişiyor. O kadar hızlı bir değişim yaşıyoruz ki insanoğlu yaşamın hızına yetişmekte zorlanıyor. Ancak yaşam değişirken, ülke sınırları değişirken, emperyalist güçler kutuplaşmaları körüklerken insanoğlunun dostluğa, barışa ve sevgiye olan özlem değerleri asla değişmiyor. Yüce dinimizin insanoğlunun yaşamına getirdiği merhamet. sevgi ve paylaşım değerleri her zaman canlılığını koruyor. Dinimiz insanoğlunun sadece akıldan değil aynı zamanda gönülden ibaret olduğunu yüce ilkeleriyle ifade ediyor. Ramazan ayı Yüce Rabbimizin nimetlerini fark etmeyi bu farkındalıkla ona şükretmeyi öğreten zaman dilimidir ."şeklinde konuştu. Ramazan'ın sabır, empati yeteneği kazanmak, açların halini anlamak, barış, dostluk, hoşgörü kültürü geliştirmek için bir fırsat olduğunu belirten Başkan Ali Kılıç, "Ramazan, fakirle zenginin buluştuğu sofraları kuruyor. Büyük düşünür, sevgi ve gönül insanı Mevlana "Yaşadığını dünyaya bak; Yüce Allah hangi eserini sevginin kucağında büyütmemiş ki" diyor. Yani Ramazan'da Anadolu hümanizminin temel taşları olan Mevlana'yı. Yunus'u ve Hacı Bektaşı Veli'yi bir kez daha yaşıyor ve yaşatıyoruz" dedi. Belediyenin Ramazan boyunca yapacağı faaliyetler hakkında da vatandaşa bilgi veren Ali Kılıç, konuşmasını bitirdikten sonra mikrofonu, belediyeye danışman olarak gelen Münih'in eski Belediye Başkanı Christian Ude'ye verdi.

MÜNİH'TEN MALTEPE'YE... "SABAH"
 
Emekli oldu, Maltepe’ye fahri danışmanlık yapacak. 
 
30 Mart’ta Maltepe Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri danışmanlık yapacak olan Münih eski Belediye Başkanı Christian Ude’nin odası da hazır.
 
Almanya’nın Münih kentinde 23 yıl belediye başkanlığı yapan ve Münih’i yaşanılabilir kentler sıralamasında üst sıralara taşıyan 66 yasındaki Christian Ude, yerel yöneticilik alanındaki tecrübesini İstanbul Maltepe’ye taşıyor. 30 Mart’ta CHP’den Maltepe Belediye Başkanı seçilen Ali Kılıç’a fahri Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler danışmanlığı yapacak olan Ude, kentsel dönüşüm ve çevre konularındaki deneyimlerini de paylaşacak. Ude, uzun yıllar belediye başkanlığı yapmasının sırrını, “Seçimden önce ve seçimden sonra verdiğimiz vaatleri, sözleri yerine getirmek” seklinde açıkladı. Esi ile birlikte Maltepe’ye gelen Ude, Ali Kılıç ile 32 yıl öncesine dayanan dostluğunun nasıl başladığını, Kılıç’ın tercümanlığıyla söyle anlattı:
 
42 YILLIK TANIŞIKLIK
 
“1972 yılına dönelim: Almanya’da isçi olarak çalışan, Pülümür’ün Kaymaktepe köyünden Kamer Kılıç’ın
bazı davalarını takip ediyordum. Dost olduk. Kamer Kılıç beni Munzur Dağları’nda kurt avına davet etti. Bir arkadaşımla Tunceli’ye gittik. Köyde iki hafta konuk olduk. Bu geziyi hiç unutamam. 1972 yılındaki ziyaretimde, insanların sıcaklığını ve dostluğunu görünce avcılığı bıraktım o zaman. Köyde o zaman sarısın bir çocuk vardı, ilkokul ikiye gidiyordu, onu kucağıma alıp sevmiştim. Bu çocuk, sonradan Münih’te Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanlığı yapacak Ali Kılıç’tı. Kılıç ailesi üç kuşaktır dostumdur.”
Maltepe’nin sokaklarını Ali Kılıç’la birlikte dolasan Ude, bir belediye başkanının herkesi kucaklaması gerektiğini söyledi. “Tecrübemle, birikimimle buradaki çalışma sisteminin önünü açmak, katkı sunmak için geliyorum” diyen Ude, söyle devam etti:
 
TRAFİK VE KONUT SORUNU
 
“İstanbul herkesin imrenerek baktığı, tarihi olan, kentsel dokusu olan bir kent. O anlamda çabuk büyüyor. Böyle bir şehir ya da şehirlerde hiçbir belediye başkanının ya da yerel yöneticinin cebinde bir reçete olmaz. Bir trafik sorun var İstanbul’da. Bir de sürekli gelişen bir yer, konut sorunu var. Trafik sorununun yönünü belirlersek, burada metro, tramvay gibi toplu tasım araçlarındaki çalışmayı teşvik etmek ve geliştirmek lazım. Konut sorununda da sosyal konut projelerini teşvik etmek lazım. Yani belediyenin de isin içinde yer aldığı, vatandaşa maliyetinin çok düşük olduğu, çok cüzi miktarlarla kar amaçlı yapmadığımız bir şey olmalı. Çünkü belediye konut yaparak para kazanmıyor, biz ihtiyaç sahiplerine sosyal konutlar projesini hayata geçirecek destek sunarız diye düşünüyorum. Bu iki konu benim için önemli.”
 
HÜMANİZM ODAKLI
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç da, “Ude uzun yıllardır dostum. Bu danışmanlık hizmetini Türk-Alman ilişkilerinin güçlendirilmesi bakımından da önemsiyorum. Maltepe’ye Avrupa vizyonu kazandırmak ve Ude’nin hümanist anlayışıyla Anadolu hümanizmini birleştirmek istiyorum. Christian Ude benim için bir örnek model. Çünkü yerel bir siyasetçinin, yerel bir belediye başkanının nasıl insana yakın olabileceğini, dokunabileceğini gösteriyor. İste avukat kendisi, avukatlığını yapabildi, aynı zamanda bir aktivist kendisi, kabare sanatçısı, tiyatroda sahnelere çıkıyor. Örneğin önceki gün birlikte iftar yemeğinde birlikte yemek dağıttık ve iftar yaptık” diye konuştu.
 
Alman gazeteleri de yazdı
 
Alman Süddeutsche Zeitung gazetesi, Christian Ude’nin Münih kentinden uzun yıllar tanıdığı gazeteci dostu Ali Kılıç’a danışmanlık hizmeti vereceğini yazdı. Haberde “Ude için ilçe belediye başkanlığı demek büyükşehir belediye başkanlığı demek. O nedenle sorumluluğu daha fazla” yorumuna da yer verildi.
 


MALTEPE'YE MÜNİH ELİ DEĞECEK "MİLLİYET"
 
32 yıl önce Tunceli'de yolları kesişen Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç ve Münih'te 23 yıl belediye başkanlığı yapmış Christian Ude, Maltepe için artık birlikte çalışacak. 
 
Kılıç ve Ude ile konuştuk Almanya'nın en büyük üçüncü kenti Münih'te 23 yıl belediye başkanlığı yapan Christian Ude, Maltepe Belediyesi'nin fahri danışmanı oldu. Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç'la yollan 32 yıl önce Tunceli'de, Kılıç henüz küçük bir çocukken kesişen Ude'nin ilk teşhisi; boş olan her yere ağaç dikilmesi gerektiği. 
 
Ali Kılıç ve Christian Ude, Maltepe için birlikte çalışacak. Almanya'da 6 yıl Belediyeler Birliği'nin başkanlığını yapan Ude, yerel yöneticilik konusundaki uzmanlığını Kılıçla paylaşacak. Yolları 32 yıl önce kesişen ikili tanışma öykülerini ve Maltepe'ye dair projelerini Milliyet’le de paylaştı. 
 
Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, eski Münih Belediye Başkanı'nın sade yaşantısının kendisine örnek olduğunu söylüyor. 
 
Nasıl tanıştınız? 
 
Christian Ude: 1971 kışında üç kişi, kurt avlamak için Tunceli'ye gittik ve Munzur Dağı'nın eteklerine çıktık. O seyahatte kurt avlayamadık ama bir köyde yıllar boyu dostluk kuracağımız bir aileyle tanıştık. O dağın eteklerinde yaşayan, çok çocuklu Kılıç ailesinin kapısını çaldık ve onlar da büyük bir misafirperverlikle bizi evlerine davet etti. O zaman küçük, sarışın bir çocuk olan Ali'yle de böylece tanışmış olduk. Ordaki sohbetimizde ailenin erkeklerin bir kısmının Münih'te işçi olarak çalıştığını öğrendik. Ve böylece aramızda sıcak bir temas başladı. 40 yıl önce başlayan dostluk hiç kopmadı. Her yıl biraz daha perçinlendi ve bir aile dostluğuna dönüştü. 
 
Kılıçla yollarınız nasıl yeniden kesişti? 
 
Ude: Kılıç ailesinin Münih'te yaşayan büyüklerinden Kamer Kılıç (Ali Kılıç'ın amcası) her yıl Noel tatilinde hediyelerle evime gelir, bizimle Noel'i kutlar. Ali'nin babası Hasan Kılıç'ın da orada çalışırken avukatlığını yaptım. Ali de 1980'de Münih'e geldi, o zamanlar öğrenciydi. Ben de o sırada Münih Belediye Başkanı oldum. Ali de Türk-Alman Dostluk Federasyonu Başkanı oldu ve ortak çalışmalar yaptık.
 
Ali Kılıç: Ben daha sonra Münih'te gazetecilik yapmaya başladım, Ude de belediye başanı olduğu için gazeteci-belediye başkanı ilişkimiz de oldu.
 
Ali Kılıç size danışmanlık teklifiyle geldiğinde ne düşündünüz?
 
Ude: Daha önce Şişli eski belediye başkanı Mustafa Sangül'le de çalışmalarımız oldu. Bu süreçte Şişli ve İstanbul sayesinde çok şey öğrendim. Şişli'de bir sinagog, bir cemevi ve bir Ortodoks kilisesinin olduğunu öğrendim. Münih'te bir cami projemiz gündeme geldiğinde, oradaki vatandaşlara Şişli'yi örnek gösterdim, önyargıları giderdim. 
 
Kılıç: Christian benim için bir rol model, çünkü yerel bir siyasetçinin nasıl insana yakın olabileceği, dokunabileceğinin bir örneği... Avukat, aktivist, kabere sanatçısı. Tiyatroda sahneye çıkıyor, akşamları insanlarla bira içiyor...
 
Yaşam profiline baktığımda benim Türkyie'de özlem duyduğum bir siyasetçi. Mesela kendine ait bir evi yok. Eşinin bir evi var ve orada yaşıyorlar. Hala bisikletle işe gidip geliyor ya da toplu taşımayı kullanıyor. 
 
İlçede nasıl daha çevreci bir yaşam oluşturulabilir? 
 
Ude: Esasında bir ağaçlandırma gerçekleşmeli. Çünkü burada çok ciddi bir bina yapımı var. 
Çok sayıda konut var fakat yeşil alan çok az. Artık burada büyük parklar yapmak yerine en azından küçük alanlarda ağaç dikimine gidilmeli ve ağaç sevgisi aşılanmalı. 
 
‘Sürgün olmamalı”
 
Maltepe’de kentsel dönüşüm nasıl gerçekleştirilebilir?
 
Ude: Ben kentsel dönüşümü orada yaşayanların yine yaşamaya devam edebilecekleri yerinde dönüşüm olarak yorumluyorum. Biz bunu Münih’te uyguladık. Buradaki temel anlayış, orada yaşayanların asla oradan “sürgün edilmemesi” ya da “sürgüne mecbur edilmemesi”. Fakat aynı zamanda burada yaşamak isteyen daha üst gelirli kişilerin de burada yaşaması. Çünkü birbirimize ihtiyacımız var. Bizim de temel anlayışımız bu olacak. Biz birlikte yaşayacağız, çünkü birbirimize ihtiyacımız var.