Avrupa Komisyonu Türkiye 2014 Yılı İlerleme Raporu’nu Yayınladı

Türkiye 2014 yılı İlerle Raporu 08 Ekim 2014 tarihinde yayımlandı. Raporda Bilim ve Araştırma faslı ile ilgili Türkiye’nin  genel başarı düzeyi %21,6 olan AB ortalamasıyla kıyaslandığında, AB 7. ÇP’na katılım düzeyinin %16,2’ye yükseldiği, bilgi ve iletişim teknolojileri, gıda güvenliği ve biyoteknoloji ile çevre alanındaki araştırmalara katılımının iyi düzeyde olduğu, Marie Sklodowska-Curie ve KOBİ Programları’na katılımın artmaya devam ettiği belirtilmiştir. Avrupa Araştırma Alanıyla daha fazla bütünleşme sağlaması kapsamında, Türkiye’nin araştırmaya yapılan yatırımların GSYH içindeki payının yaklaşık olarak %0,9 olduğu ve %2,07 olan AB’nin ortalamasının altında olduğu belirtilmiştir. 
Yenilikçi Birliğinin 2014 Skor Tahtasına göre, Türkiye’nin neredeyse tüm göstergelerde AB ortalamasının oldukça altında kalarak mütevazi seviyede yenilikçi olarak sınıflandırıldığı belirtilmiştir. Sonuç olarak bilim ve araştırma alanında daha fazla ilerleme kaydedildiği raporda belirtilmiştir.

İlerleme Raporunda eğitim ve kültür faslı ile ilgili olarak ise eğitim, öğretim ve gençlik alanında, %55’i AB tarafından finanse edilen Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarına yapılan başvuruların büyük oranda artmaya devam ettiği , kurumlarla ve bireylerle 3.600’den fazla hibe anlaşması imzalandığı, nihai yararlanıcıların toplam sayısının 70.000’e ulaştığı belirtilmiştir. Sonuç olarak eğitim ve kültür alanında bazı ilerlemelerin kaydedildiği, AB Programları’na ilginin artmaya devam ettiği ve Türkiye’nin bu alanda nispeten ileri düzeyde olduğu belirtilmiştir.

2014 Türkiye İlerleme Raporu ile ilgili detaylı bilgiye;

http://www.ab.gov.tr/files/ilerlemeRaporlariTR/2014_ilerleme_raporu_tr.pdf  adresinden ulaşılabilir.