Maltepe Belediye Başkanı Ali KIlıç'ın Habertürk Gazete'sinden Esra Boğazlıyan'la Röportajı

 

Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç Habertürk Gazetesi’nden tecrübeli gazeteci Esra Boğazlıyan ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdi.

Esra Hanım’la, Maltepe'de  uyuşturucuyla mücadeleden inançlara hoşgörü anlayışına, M’Expo Center projesinden kentsel dönüşüme pek çok konu hakkında konuşmalar  gerçekleştirildi.

HABERTÜRK GAZETESİ: " BAŞKANLIĞI AK PARTİ'YE BIRAKTIM İSTEMEDİLER"

CHP’li Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç: “Yurt dışı seyahatine giderken koltuğumu vekaleten AK Partili meclis üyesine bırakmak istedim, bir hafta ilçeyi yönetin dedim ama kabul etmediler. Keşke etselerdi. Bu bir ilk olacaktı”

Maltepe şu günlerde İstanbul’un en çok konuşulan ilçelerinden biri... Bir yanda belediyenin aldığı radikal kararlar... Cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi, Noel ve Muharrem ayında belediye çalışanlarına izin verilmesi ve tüm dinlerin temsilcileriyle Noel ağacı dikilmesi... Diğer yanda ise Gülsuyu Mahallesi’ndeki uyuşturucu çetelerinin çatışması, ardı arkası kesilmeyen saldırılar, cinayetler... Haliyle böyle hareketli, aksiyonu yüksek bir ilçenin belediye başkanı da merak konusu.
Peki bu dinler arası hoşgörüyü yeşerten bu kararlar nasıl alındı, bu fikirler nasıl oluştu? Başka aykırı uygulamalar olacak mı? Uyuşturucu çetelerinin pençesindeki Gülsuyu için neler yapılıyor, neler yapılacak? İşte tüm bu soruları Başkan Ali Kılıç’a sordum...

- Sizi, peş peşe aldığınız kültürel ve radikal kararlarla tanıdık. Peki bu fikirler önceden planlanmış mıydı? Talepler doğrultusunda mı oluştu? Nasıl oldu?

Biz bütün inançlara kucak açan bir ülkenin insanlarıyız. Anadolu’da Mevlana’ya, Hacı Bektaş’a baktığınızda, Ürgüp’te Göreme’de kiliselere girdiğinizde, burada inançların ve kültürlerin nasıl birbirlerini beslediklerini görmek mümkün. İşte Anadolu’daki bu anlayış bizim yol haritamız oldu. Bir de 25 yıl Almanya’da yaşamam, orada azınlık olmanın ne kadar zor olduğunu bilmem de bu kararlarda etkili oldu. Burada amaç kucaklamaktı. Daha Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi cemevleriyle ilgili karar almadan biz belediye meclisimizde cemevlerinin ibadethane olarak kabul ettik. Arzu edilseydi, bu kararı alarak AİHM’e ‘Türkiye’de sizin baktığınız bakış açısı yoktur. Bir belediyemiz bu kararı almıştır’ denilebilirdi. Bu aslında olması gereken. Ben bir şey lütfetmedim. Siyasi büyüklerimizin elini rahatlatan bir karar aldık ama galiba kendimizi anlatamadık.

- Alevi ve Hristiyan belediye çalışanlarının Noel ve Muharrem ayında izin yapmasına olanak tanıdınız. Peki bu kararda niye Musevi vatandaşlar yoktu?

Bu karar bütün inançlar için geçerli. Museviler için de geçerli. Arzu etmeleri halinde onlar da özel günlerinde, bayramlarında izin yapabilir. Noel tatilinden 5 çalışanımız faydalandı. Müthiş bir şey. Çok mutlu oldum. Bu kararın Maltepe ölçeğinde de son derece saygıdeğer olduğunu gördüm. Vatandaş memnun.

- Maltepeliler memnun diyorsunuz, dışardan nasıl tepkiler geldi?

Sosyal medyada eleştirildik. Fakat doğal. Olmasa şaşardım zaten. Eleştiriye açık olmamız lazım. Böyle bir karar alıyorsak bunu göğüsleyebilme cesaretine sahip olmamız gerekiyor. Hristiyan inancına mensup çalışanlar, ‘Müslüman olanlar bayramlarda tatil yapıyor, ben niye yapmıyorum’ dediklerinde buna cevap veremezdim.

- Böyle diyen olmuş muydu?

Birkaç arkadaştan bu soruları duydum. Seçim öncesi ve sonrasında böyle talepler almıştım. Benim için önemli olan Maltepe halkının ne düşündüğüdür. Attığım her adımı onlarla konuşuyorum
Noel ağacını dikmeden, tatil ilan etmeden cami imamlarımızı topladım, cemevi dedelerini topladım, inanç önderlerini topladım, onların fikrini sordum. Herkes doğru bir anlayış olduğunu belirtti.

- Dinler arası hoşgörü adına başka projeniz olacak mı?

Evet, sürpriz bir projem daha var. Ama şimdi açıklamayacağım. Bizim yıllarca gavur dediğimiz insanların bizim gibi insan olduklarını, yüreği sevgiyle dolu olabileceğini, insanlara yardım eli uzatabileceklerini görmeden, tanımadan önyargıyla yaklaşmamamız lazım. Keşke dünyayı kucaklayabilsek. Kalıpları yıkmalıyız.

- Maltepe kozmopolit bir yer. Bir tarafta Gülsuyu, Gülensu gibi problemli yerler. Diğer tarafta sahil kısmında farklı bir sosyo kültürel yapı. En çok merak edilen Gülsuyu tabii ki. Ne olacak bu Gülsuyu’nun hali? Kentsel dönüşüm yapılacak mı?

Doğrusunu söylemek gerekirse neden Gülsuyu problemi olarak görülüyor anlayabilmiş değilim. Bu olaylar başka ilçelerde de oluyor. Burada söz konusu Gülsuyu olduğunda projektörler dönüyor. Burası bir Türkiye fotoğrafı, tüm renkler, zenginlikler var. Gülsuyu, Zümrütevler, Başıbüyük, Anadolu’nun her yerinden gelmiş, çeşitli kültürleri bünyesinde barındıran bölgeler. Burada yoksulluk had safhada. İşsizlik yüzde 15’in üstünde. Altyapı sorunları çok, eğitim sorunları var. Sorunlar yumağı var aslında. Bir de bütün bunların üstüne kentsel dönüşüm diye bir sorun ekleniyor. Kentsel dönüşüm yapalım ama nasıl? Dönüşümle nüfus ikiye katlanacak. Bir milyon insan olacak. Peki bu insanlara ne garanti vereceksiniz? Yarın burada işsizlik oranı yüzde 20’nin üstüne çıktığı zaman sokaklar güvenli olmaz. Kentsel dönüşümün planlı ve insan odaklı olması gerekiyor. Dolayısıyla buralarda ne yapacağımızı önce mahalle sakinleriyle konuşacağız. Vatandaş, ‘kentsel dönüşüm hayat bulduğunda ben burada hayat bulamam’ diyor. Bu kuşkuları gidermemiz gerekiyor. Şu anda her mahallede danışma meclisi kurduk. Fikir alışverişi yapıyoruz.

- Şu andaki tablo nasıl? Vatandaş nasıl bakıyor dönüşüme?

Kentsel dönüşümü kabul ediyorlar. Şu anda tartışma aşamasındayız. Mart sonuna kadar devam edecek. Plan ve projede anlaştıktan sonra başlayacağız. Metrekare birim fiyatına bakarak orada bütün vatandaşları asgari müşterekte mutlu edebilmek gerekiyor. İnsanları ikna ederek yapmalıyız.

- Gülsuyu’nda uyuşturucuyla mücadele için ne yapıyorsunuz?

Gülsuyu seçilmiş bir yer çünkü orada rant var. İstanbul’un balkonu diyoruz oraya. Müthiş bir manzarası var. Çok çeşitli senaryolar var. Uyuşturucu sadece Gülsuyu’nun değil İstanbul’un sorunu. Galiba bilinçli bir şekilde hedef şaşırtılıyor. En kısa zamanda uyuşturucuyla mücadele merkezi kuruyoruz. Önce aileleri bilgilendirmemiz gerekiyor. Hastane gibi bir merkez değil ama rehberlik yapacağız. Anneleri babaları, uyuşturucu kullanan gençleri doğru merkeze yönlendirmek için. Sadece Gülsuyu değil Maltepe için projelerimiz var. Örneğin kreşler konusunda ciddi çalışmalarımız var. Her mahalleye bir kreş sözümüz var. Özellikle çalışan anneler için. Kreşlerde gece yatılı bölümler de olacak. Gece anne baba bir yere gideceğinde çocuklarını kreşe bırakabilecek. Cumhuriyet Konakları adı altında çok amaçlı bir konak projemiz var.

- Bir de meydan projesi var. Yıllardır gerçekleşmiyor. Bu dönemde yapılacak mı?

İnşallah yapılacak. Minibüs yolunda ciddi trafik sorunumuz var. Burada trafik yeraltına alınacak. 1 kilometre tünel olacak. Yukarıya da yeşil alan yapılacak. Belki hafif raylı sistemle desteklenecek. Kadir Abi’nin desteği de olacak.

‘SAHİL DOLGUSU İYİ Kİ YAPILMIŞ'

Başkan Ali Kılıç’la İBB’nin sahile yaptığı dolgu alanda konuştuk. Malum, bu alanın yapılmasına kendisinden önceki CHP’li başkan karşı çıkmış, sert tartışmalar yaşanmıştı. ‘Peki bu tartışmalara siz ne diyorsunuz’ diye sordum. İyi ki yapılmış ben sabahları burada yürüyorum. İşin başındaki tartışmaları saygıdeğer buluyorum. Ama bugün tartışmaya gerek yok. Vatandaş memnunsa ben de memnunum.” dedi

- Kadir Abi demişken, sizinle birlikte Büyükşehir’le ilişkilerin de geliştiğini görüyoruz...

İnsan ilişkilerine çok önem veriyorum. Seçildikten bir gün sonra Kemal Kılıçdaroğlu’yla konuşurken ‘5 yıl boyunca parti rozetimi çıkarıp cebime koyacağım, sadece parti içi görevlerde takacağım’ dedim. ‘Doğrusunu yaparsın’ dedi. Sayın Topbaş’la konuşurken de bunu aynen aktardım. Topbaş’la abi kardeş sohbeti var aramızda. Benim abim, çünkü benim amirim. Sağolsun bana büyük destek gösterdi. İlk kez bir şey yaptım. Görev sürem 6 ayı doldurduktan sonra seçimlerde rakibim olan diğer adayları toplayıp 6 aylık rapor verdim. Sonraki 6 aylık projeleri de anlattım. Sonra da diğer partilerin ilçe başkanlarına aynı raporu sundum. Çünkü Maltepe benim çiftliğim değil. 5 yıllığına seçildim. Yurt dışı seyahatimden önce AK Parti’nin meclis grup başkanını aradım. ‘Yerime seni başkan vekili olarak bırakmak istiyorum bir hafta boyunca. Lütfen bir hafta belediyeyi yönetir misiniz’ dedim. Demokrasiyse muhalefeti de yönetimin içine çekmeliyim. Şaşırdılar bu teklif karşısında fakat kabul etmediler. Keşke kabul etseydi. Ama vazgeçmeyeceğim. Tekrar deneyeceğim. Bu, Türkiye’de bir ilk olacak. Maltepe’yi birlikte yönetmek istiyorum. Gelip oturacak benim koltuğuma varsa yanlışlarım görecek.

HABERTÜRK GAZETESİ: "3 BÜYÜKLERE GÜLSUYU TEKLİFİ

Uyuşturucu çetelerinin çatışmasına sahne olan Gülsuyu Mahallesi’ne uyuşturucuyla mücadele merkezi kurulacak.

- Gülsuyu’nun kurtuluşu için kültürel dönüşüm projeniz var mı? Gençleri uyuşturucunun pençesinden nasıl kurtaracaksınız?

Gülsuyu için kentsel dönüşüm kurtuluşun bir parçası. Dönüşümle birlikte altyapı ve eğitim sorunları da çözülmeli. Burada bir lise yok. Mutlaka bir spor akademisi yapılmalı. Binayla çağdaşlığı, medeniyeti getiremezsiniz. Örneğin bölge gençlerinin spor yapabileceği kompleks yok. Gelir gelmez, spor kompleksi ihalesine çıktık. Bir an önce gençlerin spor yapabileceği mekânlar oluşturmak istiyoruz. Beşiktaş, Galatasaray ve Fenerbahçe spor kulüpleriyle görüşerek mutlaka Gülsuyu’na yatırım yapmaları için talepte bulunduk. Çocukları uyuşturucudan kurtarmanın en önemli parçası spor. ‘Gelin buraya el atın’ dedik. Burada futbol akademisi kuralım, spor akademisi kuralım istiyoruz.

Fikret Orman’la görüştüğümde bana, ‘Beşiktaş’ta forma giyen sporcularımızın yüzde 70’i Avrupa’dan gelen Türkiye kökenli gençler. Yüzde 30’u da Türkiye’den’ dedi. Çelişkiye bak! 80 milyonluk Türkiye’den Beşiktaş’ın yüzde 30’u çıkıyor. Yurtdışındaki 3.5 milyon vatandaş Beşiktaş’ın yüzde 70’ini oluşturuyor. Neden? Çünkü orada altyapı var. Bizde böyle birşey yok. Üç büyük kulüpten yatırım için talepte bulunduk. Olumlu dönüşler var. Fenerbahçe geldi, iki görüşme yaptık. Beşiktaş’la daha uzun süredir görüyoruz. Galatasaray’la görüştük, ‘Biz de gelip ilgileneceğiz’ dediler. Böylece gençlerimizi birilerinin tekeline, kontrolüne girmeden kendilerine güvenen, ne istediklerini bilen topluma faydalı birer nefer haline getirmek istiyorum. Çocukları uyuşturucudan kurtarmanın en önemli parçası spor. Tek başına uyuşturucuyla mücadele ediyorum demek yetmiyor.

HABERTÜRK GAZETESİ: M’EXPO’YLA 25 BİN İSTİHDAM SAĞLANACAK

- Bir de sizin çok önem verdiğiniz M’Expo projeniz var...
Aslında bütün bu konuştuğumuz sorunların temelinde işsizlik yatıyor. Maltepe’de yüzde 15 civarında işsizlik var. İnsanlar yarına umutla bakmıyor. Maltepe’de işsizliği çözmek için ne yapabiliriz? 200-300 kişiyi işe alarak sorunu çözemeyeceğimiz ortada. O halde öyle bir proje yapalım ki Maltepe’nin önümüzdeki 20-30 yılını şekillendirelim. Hatta 2023 vizyon projemiz olsun. Biz de üç ayağı olan bir proje hazırladık. Fuar, kongre merkezi ve golf sahasnı içeren. Bizim sanayicilerimizin hepsi körfezde, kongre ve fuarlarımız ise Avrupa Yakası’nda. Anadolu Yakası’nda bir tane kongre merkezimiz yok. Yaklaşık 900 milyon avroya malolabilecek bir projeden bahsediyoruz. Çok ciddi bir rakam. Golf sahasını da eklediğimizde 1 milyon metrekareye ulaşabilecek bir proje. Neden golf sahası var? Çünkü fuara gelen işadamlarının, yatırımcıların fuardan hemen sonra geri dönmesini engellemek istiyorum. Bir golf sahasının da önemli olduğunu düşünüyorum.

Şu anda Almanya’da fuar merkezi yöneticileriyle bir ön sözleşme yaptık. Hollandalı, japon şirket ortak olmak istiyor. Proje tasarım halinde. Bu çalışma bittikten sonra başta büyükşehir olmak üzere hükümet yetkililerine götürerek bunun bir Türkiye projesi olduğunu, buna sahip çıkılması gerektiğini anlatacağım. M’expo projesini hayata geçirdiğimizde 24-25 bin insanımız iş bulabilecek. Ekonomik dengeleri değiştirecek bir proje. 4-5 hafta içinde üç boyutlu projeyi hazırlayıp önce Başbakanımıza, ardından Cumhurbaşkanımıza sunacağız. İlkbaharda start vermiş olacağız.